Hlavní obsah

Restaurace pro honoraci funguje díky podvodu naplno, policie je bezradná

Foto: FB Bílý Mlýn

Liberecká restaurace Bílý Mlýn.

Reklama

Restaurace Bílý Mlýn, která leží u liberecké přehrady, se stala místem, kde se hromadně porušují vládní proticovidová opatření. Podnik má otevřeno a výzvy policejních hlídek, které tam jezdí, ignoruje.

Článek

Personál restaurace zalepil všechna okna odrazovými fóliemi připomínajícími alobal, aby nebylo vidět dovnitř. „Uvnitř se koná večírek vlivných libereckých podnikatelů, sportovců, zákulisních hráčů. Ti všichni sem běžně chodí i přes den. Restaurace navzdory nejpřísnějším opatřením normálně funguje – usadíte se ke stolu, obslouží vás a zkasírují. Denně je tu plno, bez rezervace si nesednete. Platí tu jednoduché pravidlo: kdyby se někdo ptal, jste hoteloví hosté ubytovaní v jednom ze šesti pokojů,“ napsala pondělní MF Dnes.

Reportéři v pátek v noci zavolali i policii – nijak nezasáhla. Policistům nikdo neotevřel, ti jen chodili okolo domu, a než vůbec přijeli, část lidí z domu urychleně odjela, ostatní se přesunuli do zadních místností a ztichli.

MF Dnes přistihla uvnitř i generálního manažera libereckého hokejového klubu Bílí Tygři Ctibora Jecha. Klub vlastní Petr Syrovátko, majitel libereckého stavebního holdingu Syner. Jech podle deníku v klidu poobědval, zaplatil a odjel.

MF Dnes pak zapřel, že by tam kdykoliv byl. „Restauraci znám. Určitě tam teď ale nechodím,“ řekl Jech. Restaurace funguje podle listu na základě podvodu. Hosté se usadí a servírka je požádá o IČO firmy. Na oko je pak ubytuje.

Restaurace přitom mohou mít otevřené jen výdejní okénko, a to kvůli kritické situaci v nemocnicích a zhoršující se epidemické situaci.

Kvůli protiepidemickým opatřením jsou od 18. prosince 2020 v Česku zavřené restaurace, hotely, vnitřní sportoviště nebo kulturní zařízení. Od loňského 27. prosince platí zákaz vycházení po 21:00. Mimo provoz jsou i zimní střediska a od páteční půlnoci nesmějí navíc lanovky a vleky vozit už ani pěší.

Jen za neděli v Česku přibylo 2 540 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Bylo to o 146 případů více než před týdnem. S covidem-19 je nyní nemocných zhruba 95 600 lidí. Počet zemřelých s covidem-19 stoupl od začátku epidemie na 16 392. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Doporučované