Hlavní obsah

Restaurace snad od půlky února, na lyže zatím ne. Francie protáhne lockdown

Foto: Profimedia.cz

Očkování zaměstnankyně jedné z nemocnic ve Štrasburku.

Reklama

Francouzská vláda rozšířila počet departementů, kde platí zákaz nočního vycházení už od šesté hodiny večerní. Kabinet také nevylučuje další zpřísňování opatření, pokud by se epidemická situace nelepšila.

Článek

„Zdravotní situace se k normálu nevrátila,“ řekl na čtvrteční tiskové konferenci francouzský premiér Jean Castex. Pohled na statistiky mu dává za pravdu - jen za poslední den přibylo přes 21 tisíc nakažených a 274 pacientů nemoci covid-19 podlehlo. Celkově už ve Francii pochovali přes 66 tisíc obětí koronaviru.

Neveselá čísla vedou vládu k prodloužení nynějšího lockdownu, který se v některých oblastech ještě přitvrdí. Vláda v pátek rozhodovala o rozšíření území, na kterém bude platit noční zákaz vycházení ne od obvyklých 20 hodin, ale už od 18. Týká se to celkem deseti departementů umístěných převážně na jihovýchodě a ve středu země.

„Všechny aktivity a zařízení, která jsou dnes uzavřená, tak zůstanou až do konce tohoto měsíce,“ řekl také Castex. To se týká například muzeí, kin, divadel, sportovišť atd. Uzavřená zůstávají i lyžařská střediska, vleky se podle premiéra rozjedou nejdříve na začátku února, kdy jezdí školy na jarní prázdniny. I v tomto případě ale premiér zdůraznil, že je předčasné cokoliv předjímat.

Vláda je připravená přitvrdit

Dvacátého ledna se nicméně sejdou odborníci, aby posoudili epidemickou situaci a rozhodli, zda bude únorové otevření kulturních a sportovních zařízení možné. Podstatně horší výhled mají před sebou provozovatelé restaurací a barů, které se podle Castexe mohou otevřít nejdříve v polovině února.

Francouzům ale bude možná ještě hůře. Vláda je totiž připravena nyní platná opatření ještě přitvrdit. „Samozřejmě si přeji, abychom se tomu mohli vyhnout, pokud ale shledáme, že se šíření viru opět zrychluje, budeme muset reagovat rychle, jak už to udělalo mnoho jiných zemí,“ přiznal premiér.

Jedním z opatření omezujících pohyb je i dočasné uzavření hranic s Velkou Británií, které prodloužil Castexův tým až do odvolání. Zákaz není absolutní - například převoz zboží přes hranici funguje - ale i řidiči kamionů musí předkládat před vstupem do země negativní test na koronavirus. Francie tak reaguje na šíření nového, více nakažlivého kmene koronaviru, který se prvně objevil právě na ostrovech. V kontinentální Evropě ho lékaři zaznamenali už v několika zemích, sousední Francie je jednou z nich.

Ve Francii se k pátku britskou variantou covidu nakazilo už 19 lidí, informovala televize BFM. V pátek se úřady snažily vytrasovat všechny kontakty domácnosti z města Bagneux v departementu Hauts-de-Seine, kde onemocněla žena pracující jako animátorka ve dvou tamních školách. Žena byla sice umístěna do karantény už před vánočními prázdninami, a děti tak zřejmě nebyly viru vystaveny, nákaza se ale přesto dál šíří. Znepokojivé přitom je, že nakažená nepobývala v Británii ani se nesetkala s nikým, kdo by z ostrovů přijel. Britská varianta viru tak zřejmě dál postupuje navzdory uzavření hranic.

Očkovat se bude i vakcínou od Moderny

Francouzský premiér také představil novinky v očkovací strategii. Vláda původně plánovala očkovat v první řadě seniory, až na tlak zdravotníků změnila názor a zařadila do první očkovací vlny i pracovníky ve zdravotnictví starší 50 let. Kromě nich jsou v první prioritní skupině i lidé starší 75 let. Nyní k těmto dvěma skupinám přidal Castex ještě jednu, a to hendikepované žijící ve zvláštních zařízeních.

Ministerstvo zdravotnictví pak oznámilo, že od 14. ledna si osoby starší 75 let mohou začít po telefonu či internetu sjednávat termíny očkování. O čtyři dny později pak začne očkování ve vakcinačních centrech. V další fázi půjdou na řadu lidé starší 65 let, což už bude znamenat masivní operaci - lidí v této věkové skupině je v zemi galského kohouta přes sedm milionů. Už na konci ledna by se mělo očkovat v šesti stovkách center po celé zemi.

Zdravotníci budou moci očkovat nejen vakcínou od firem Pfizer a BioNTech, ale také americkou látkou od společnosti Moderna. Tu francouzské úřady schválily v pátek, dva dny poté, co jí dala zelenou i Evropská unie.

Reklama

Doporučované