Hlavní obsah

Restauraci odpojili od elektřiny, ta si ji natáhla z ulice. Vítejte v centru Prahy

Honest Guide: Restaurace si elektřinu natáhla z ulice, kudy denně projde 100 tisíc lidí. Kabel překryli koberečkem.Video: Janek Rubeš, Honza Mikulka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zatímco světem otřásají obavy z nákazy koronavirem, v turistickém centru Prahy funguje restaurace, kterou majitel budovy odpojil od vody a elektřiny.

Článek

Tu trasu jsme s naší kamerou prošli nesčetněkrát. Již jsme vám na Královské cestě ukázali nelegální reklamu, falešné mnichy nebo šmelináře, kteří nabízejí výměnu peněz (nenechte se zlákat, dají vám pouze prošlé běloruské rubly).

Některé kuriózní příběhy se ale doslova válely na zemi a čekaly, až o ně zakopneme. A tak jsme se jednoho dne začali pídit po tom, proč se na ulici, kterou denně projde na 100 tisíc lidí, válí kabel překrytý koberečkem.

Nejdříve jsme si mysleli, že si restaurace ve vchodu takto natáhla elektřinu do venkovního stánku. O to víc nás překvapilo, když jsme zjistili, že je to naopak. Kabel totiž ve skutečnosti vedl ze stěny kostela do restaurace, kterou – jak jsme následně zjistili – majitel objektu odpojil od vody a elektřiny.

Podle recenzí na internetu byla uvnitř restaurace zima a tma, objednané jídlo studené. Abychom si to ověřili, rozhodli jsme se do restaurace na jídlo zajít.

Když jsme se zeptali zaměstnanců podniku, jestli je bezpečné servírovat jídlo v restauraci bez vody a elektřiny, celý ansámbl se začal svorně ohánět větičkou: „Já jsem tu jen brigádník.“

Dostali jsme však od nich číslo na majitele restaurace. Ten nám ale telefonát položil se slovy: „Nemáte tam co dělat.“

Když jsme odkryli kobereček položený přes kabel, zjistili jsme, že je poškozený. Brigádníky restaurace jsme na tuto skutečnost upozornili, druhý den byl kabel vyměněn. To však není konec příběhu.

Roztřepený kabel na zemi v ulici Karlova 12, vyfoceno 3. února 2020.

Majitel restaurace přes kabel položil poměrně výrazný „zpomalovací pruh“, aby kabel zakryl. Na naše opakované dotazování nakonec uvedl, že majitel budovy ho odpojil od elektřiny a že ho chce vyhnat z objektu. Dle svých slov má však platnou smlouvu do roku 2026.

Proti tomu se ohrazuje majitel budovy s tím, že restauraci skončila nájemní smlouva v srpnu 2019 a rozhodli se ji neprodloužit. Celá věc je nyní u soudu, který by se měl uskutečnit v březnu tohoto roku.

Kuriózní je pak i případ v úvodu zmíněného venkovního stánku, který patří k restauraci. Podle vyjádření Prahy 1 je totiž tato předzahrádka (stejně jako zpomalovací pruh) na ulici umístěna bez příslušného oprávnění.

Na fungování restaurace jsem se zeptali i na Hygienické stanici hlavního města Prahy. Ta potvrdila, že situaci řeší už delší dobu, proběhlo hned několik kontrol – i kvůli přibývajícím podnětům od veřejnosti.

„Za zjištěná pochybení byly ukládány sankce, jejichž souhrnná výše dosáhla částky téměř 100 tisíc korun,“ napsal mluvčí hygieny Zbyněk Boublík. „Od loňského roku je navíc v platnosti rozhodnutí HSHMP o uzavření provozovny v oblasti poskytování stravovacích služeb.“

Podle Boublíka teď situaci vedle hygieny řeší i stavební úřad Prahy 1, celní úřad či inspektorát práce.

Do všech podrobností si příběh můžete pustit v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované