Hlavní obsah

Restaurační zahrádky mohou otevřít i v noci. Alespoň některé

Foto: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Venkovní zahrádky restaurací mohou být od 8. 6. teoreticky otevřené i přes noc.

Reklama

Vláda zařadila noční provoz zahrádek mezi několik dalších opatření, která od druhého červnového týdne rozvolní. Na venkovních trzích například bude povolené zkoušet oblečení a návštěvníci bazénů nebudou muset nosit roušky.

Článek

Vláda v pondělí oznámila, že od 8. 6. přestanou platit omezení pro venkovní restaurační zahrádky. Nejedná se přitom o používání roušek, ty musejí návštěvníci hospodských zahrádek teoreticky nosit dál po celou dobu návštěvy restauračního zařízení s výjimkou samotné konzumace jídla a pití u stolu. Zahrádky ale mohou otevřít i v noci.

Do 8. června platí omezení provozu, kdy může mít restaurace otevřeno od 6 do 23 hodin. Uvolnění pravidel se samozřejmě týká pouze restaurací, které v nočním provozu neomezuje místní vyhláška. Zákon vymezuje takzvaný noční klid od 22 do 6 hodin, porušení nočního klidu je potom ze zákona přestupkem. Obec ale může ve zvláštních případech tuto dobu zkrátit, nebo naopak prodloužit, například při městských slavnostech nebo během jiných kulturních a společenských událostí.

Ministerstvo zdravotnictví také požaduje od provozovatelů restaurací, hospod, kaváren a dalších stravovacích zařízení zajištění řady hygienických opatření, z nichž nejviditelnější je dodržování 1,5metrového odstupu jednotlivých skupinek návštěvníků.

Vláda zařadila noční provoz zahrádek mezi několik dalších opatření, která od druhého červnového týdne rozvolní. Na venkovních trzích například bude povolené zkoušet oblečení na místě a návštěvníci bazénů budou smět odložit roušky.

Především se ale zvýší maximální počet účastníků veřejných událostí na 500 osob, divadla, kina a koncertní sály budou moci obsadit všechna místa. Nyní musí provozovatelé nechávat volná místa kolem všech návštěvníků, takže se koncert, představení či promítání filmu nezřídka ani nevyplatí pořádat.

Vláda také rozhodla, že se od 8. 6. navýší limity pro počty návštěvníků zoologických zahrad, botanických zahrad a arboret na 250 lidí na hektar, dosud jich mohlo být 150. Například pražská zoo tuto kapacitu naplnila už během dopoledne. Od 15. června vláda plánuje v těchto zařízeních zrušit limit úplně.

První velká vlna rozvolňování opatření přijatých kvůli koronaviru nastala 11. května, kdy se otevřely venkovní zahrádky restaurací, obchodní centra a třeba i kadeřnictví. Povolené byly po dvou měsících také akce do 100 lidí, což se týkalo návštěv divadel, kin či muzeí, svateb, sportovních tréninků nebo mší. V další vlně pak před týdnem mohli vyrazit v omezeném režimu do škol žáci prvního stupně základních škol, uvolnila se také vybraná další opatření včetně nošení roušek ve venkovních prostorách. Od 25. května se mohou konat hromadné akce ve venkovních i vnitřních prostorách s účastí nejvýše 300 osob. Všude však platí přísná hygienická a bezpečnostní pravidla.

Reklama

Doporučované