Hlavní obsah

Restaurátor odhadl, že graffiti z Karlova mostu odstraní v řádu dnů

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Poničený Karlův most už má v rukách restaurátor.

Reklama

Policie se případem vandalismu zabývá od pátku, škodu předběžně vyčíslila na 100 000 korun.

Článek

Restaurátor Jakub Tlučhoř, který začal dnes odpoledne odstraňovat graffiti z Karlova mostu, odhadl, že práci dokončí v řádu dní. Vandalské projevy sprejerů odstraňoval z nejstaršího mostu v Praze už několikrát, tento případ ale označil za zatím nejrozsáhlejší. Muž, kterého na místo povolala Technická správa komunikací, novinářům řekl, že při odstraňování graffiti je důležité začít co nejdříve.

Policie se případem vandalismu zabývá od pátku, škodu předběžně vyčíslila na 100 000 korun. Vyslechnout chce mladého muže a ženu, jejichž záběry z jiného místa dnes v souvislosti s případem zveřejnila. Vzhledem k tomu, že to mohou být cizinci, požádali policisté o spolupráci pracovníky ubytovacích zařízení. Pachateli hrozí za trestný čin poškození cizí věci až tříleté vězení

Tlučhoř je odborným restaurátorem s licencí na kulturní památky. Ráno na mostě odebral vzorky pro zkoušky rozpustnosti pojiv obsažených v použitém spreji. Poté vyvinul vhodnou směs organických rozpouštědel.

„Je to gel, který se nanese na jednotlivá počmáraná místa a cyklicky se bude tlakovou párou vhánět do povrchu kamene, aby se z porézního systému vytlačily pigmenty a nedošlo k žádnému poškození kamene,“ popsal muž, který kvůli aktuálnímu případu přerušil zahraniční dovolenou.

Zábradlí prošlo před časem rekonstrukcí a část kvádrů je nová. Podle Tlučhoře to ale při metodě odstraňování spreje nebude hrát roli. „Nový kámen má podobné složení. Je to hrubozrnný křemenný pískovec s podobnými porézními systémy,“ vysvětlil.

Pracovat začne sám, pokračovat zřejmě bude i přes noc. Pokud by se odstraňování protahovalo, povolá si pomocný tým.

„Je důležité odstranit graffiti co nejdřív. Čas hraje hraje roli, protože dochází k polymerizaci barev - těch pojiv, co na tom jsou,“ zdůraznil. Podle něj navíc graffiti láká další vandaly. „Když máte třeba na fasádě graffiti už starší, přitahuje to dalšího graffiťáka, který to podepíše. Je to jako když máte skládku - další člověk tam odhodí svůj bordel,“ podotkl.

„Karlův most je naše chlouba, toto poškozování si nesmíme nechat líbit,“ řekl restaurátor. Pachateli vzkázal, že kdyby to šlo, nechal by ho za trest odstraňovat graffiti na všech památkách. „Aby zjistil, že to není jen tak. Je za tím kus práce a také riziko poškození té památky,“ uzavřel.

Vandal zanechal na mostě nápisy v angličtině nasprejované nesmyvatelnou tyrkysovou barvou. Potřísněný je podstavec sochy svatého Augustina, na který sprejer umístil nápis „sorry“ (promiň). Od této sochy pak směrem ke Starému Městu střídavě počmáral zábradlí i stojany lamp. Nejrozsáhlejší nápis zabírá více než desetimetrový vršek zábradlí za sochou svatého Jana Nepomuckého. Pachatel napsal například U hurt me (Ublížil/a jsi mi) nebo I love you & I hate you (Miluji tě a nenávidím tě).

Zatímco zahraniční turisté dnes kolem graffiti procházeli bez povšimnutí, čeští návštěvníci mostu se nad nimi často pohoršovali a vandala nazývali nelichotivými výrazy. Vzpomínali také na potrestání dvou Němců, kteří v létě 2019 posprejovali jeden z pilířů mostu. Soud za to uložil roční podmínku, stotisícový peněžitý trest a vyhoštění na pět let.

Reklama

Související témata:

Doporučované