Hlavní obsah

Restaurátoři na zámku Duchcov dokončují přípravy nového okruhu

Foto: Seznam Zprávy

Ústecký kraj.

Reklama

Restaurátoři na zámku Duchcov na Teplicku ladí poslední detaily nového prohlídkového okruhu věnovaného Valdštejnům. První návštěvníci ho projdou už v úterý 29. července.

Článek

„Příchozí nahlédnou do hlavního zámeckého sálu s valdštejnskou portrétní rodovou galerií či zámecké obrazárny,“ řekla kastelánka Lucie Šťastná.

„Trasa je věnovaná zejména posledním generacím rodiny Valdštejnů,“ uvedla. Rodina Valdštejnů je starý český šlechtický rod, jehož historie sahá do 13. století. „Valdštejnové vlastnili Duchcov takřka 300 let, takže pro nás je to nejvýznamnější rodina, která tady kdy žila,“ doplnila kastelánka.

Nová trasa zaměřená na mladší Valdštejny je zařízena podle soupisů mobiliáře z roku 1888. „Hlavní manželskou dvojicí, o níž se bude vyprávět během návštěvnických prohlídek, je Jiří Vilém z Valdštejna a jeho žena Pascalina Metternichová,“ řekla Šťastná. Třeba prostory apartmá jsou podle ní zařízené v duchu druhé poloviny 19. století, kdy zámek pár obýval.

Okruh je součástí dlouhodobého cyklu Národního památkového ústavu Valdštejnové - lvi ve službách císařů. Podle kastelánky však zůstane jižní křídlo připomínající mladší větev šlechtického rodu v zámku natrvalo.

Duchcovský zámek prošel v posledních letech rozsáhlou rekonstrukcí i kvůli této připravované trase. Opravovaly se nejen malby na stěnách či podlahy, podle kastelánky se renovoval i nábytek nebo se šily nové závěsy.

Kromě Valdštejnské prohlídky nabízí zámek okruh Casanova na zámku, kdy jdou návštěvníci po stopách knihovníka a společníka Josefa Karla Emanuela z Valdštejna. Giacomo Casanova na zámku prožil posledních 13 let svého života. Každý z okruhů trvá zhruba hodinu, je tedy možné projít obě trasy najednou.

Zámek navštíví zhruba 15 000 lidí ročně. Letos je kastelánka skeptičtější kvůli opatřením proti šíření nového typu koronaviru, kdy musel být zámek uzavřen. Doufá ale, že by turisty mohl přilákat právě nový okruh.

Reklama

Doporučované