Hlavní obsah

Restaurátoři našli v útrobách Staroměstské radnice vzkaz z roku 1948

Záznam tiskové konference o objevu při rekonstrukci Staroměstské radnice.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Nalezený dopis podle restaurátora Petra Skály pochází z poloviny minulého století a jeho autorem je sochař, který orloj opravoval po druhé světové válce.

Článek

Při rekonstrukci pražské Staroměstské radnice byly objeveny další ukryté předměty. Restaurátoři objevili několik soch starých zhruba 600 let a ukrytý vzkaz.

„Když jsme hýbali sochou svatého Tomáše, ozývalo se cvakání. Pod rentgenem jsme pak uvnitř objevili hliníkové pouzdro,“ popsal restaurátor.

Pouzdro ukrývalo noviny z roku 1948 a osmnáct stran textu, který popisuje dosud neznámé úpravy Staroměstské radnice. Autorem textu je sochař Vojtěch Sucharda.

Oprava radnice s orlojem začala loni v dubnu, nyní je orloj v restaurátorských dílnách. Na věž radnice se tato turisticky atraktivní památka vrátí nejpozději s koncem letních prázdnin. Restaurátorské práce a opravy budou stát 9,4 milionu korun.

Dopis pro budoucí generace

Orloj je nyní demontovaný a pracuje na něm řada restaurátorů. Při opravách restaurátoři objevili v jedné ze soch apoštolů vzkaz s dopisem pro budoucí generace. Vzkaz do sochy svatého Tomáše ukryl sochař Sucharda, který po druhé světové válce orloj opravoval.

V budově radnice byly také objeveny skryté sochy, které jsou zřejmě ze začátku 15. století, a tajná místnost.

Už loni na podzim objevili řemeslníci pracující na opravách věže radnice čtyři schránky z let 1949 a 1984, tedy let předchozích rekonstrukcí. V tubusech byly vzkazy příštím generacím, písemnosti o výši investic, výtisky novin i tehdejší mince. V pamětní schránce byl i dopis, v němž klempíři kritizovali režim po komunistickém převratu v roce 1948. Komunistické vedení města naopak v dokumentech chválilo budování socialismu. V listopadu současné vedení Prahy nechalo uložit vzkaz o současné rekonstrukci do makovic věže.

Orloj v opravě

V první fázi rekonstrukce věže Staroměstské radnice byla zabezpečena statika kamenů, které se od sebe rozestupovaly, v oknech ochozu přibyly kvůli bezpečnosti mříže a byly vyleštěny zlaté prvky na věži. Ochoz byl zpřístupněn loni v prosinci. V březnu se na věž vrátily věžní hodiny, které dostaly nové ciferníky. Nyní následuje oprava orloje a kaple Staroměstské radnice. Vše by mělo být hotové letos v září. Za kompletní rekonstrukci hlavní město zaplatí 48 milionů korun bez DPH.

Reklama

Doporučované