Hlavní obsah

Restaurování filmů za miliony. Jak divákům ukázat Švejka nebo Spalovače mrtvol v nové kvalitě

Dvě minuty z Výzvy s Matějem Strnadem: Jak vypadá digitální restaurování filmových legend.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vždycky se snažíme přiblížit k originálu, odráží občasnou kritiku digitálního restaurování českých snímků Matěj Strnad z Národního filmového archivu (NFA). Ten pro diváky nechal zdigitalizovat třeba snímky Adéla ještě nevečeřela, Hoří, má panenko nebo Dobrý voják Švejk.

Článek

NFA začal s obnovováním české filmové klasiky už v roce 2011 a divákům už nabídla skoro třicítku snímků v moderní kvalitě. Ne vždy se to obešlo bez problémů. Asociace českých kameramanů spolu s dalšími filmaři kritizovala například u filmu Adéla ještě nevečeřela špatnou úpravu kontrastu obrazu i zvukové nedostatky. U jiných pak třeba změny v barevnosti.

„Vycházíme z dochovaných materiálů, a ty po procesu digitálního restaurování ukládáme zpátky do depozitáře. Na nich se nic nemění, říká ve Výzvě k výhradám z minulosti šéf projektu restaurování NFA Strnad.

Srovnání z toho, jak vypadají záběry před a po zásahu restaurátorů, můžete vidět v úvodním videu.

Připouští ale, že v minulosti docházelo k problémům při spolupráci s maďarským filmovým studiem, které některé snímky restaurovalo.

Teď je těsně před dokončením legendárního filmu Extase z roku 1932 označovaného za první československý erotický snímek. Náklady na jeho digitalizaci se pohybují kolem milionu korun a 27. srpna bude na festivalu v Benátkách světová premiéra její obnovené podoby.

Celý pořad Výzva s Matějem Strnadem:

Pro nacisty nepřijatelná. Restaurovaná verze skandální Extase zahájí festival v BenátkáchVideo: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

A jak NFA vybírá filmy, které se rozhodne zrestaurovat? „Naším cílem je vracet ty filmy zpátky do kin. Máme realistické tempo tři nebo čtyři snímky za rok. To je kapacita diváckého a tržního prostředí, ve kterém se pohybujeme. Tituly volíme tak, aby měly festivalový a divácký potenciál,“ vysvětluje Strnad.

Jak bude vypadat zrestaurovaný snímek Extase, který byl ve 30. letech kvůli scénám nahé herečky Hedy Lamarr některými považovaný za pornografii? Uvidí diváci všechny scény, které se nedochovaly ani v české kopii z 50. let? Jak dlouho trvá restaurování takového snímku?

Podívejte se na celý pořad Výzva s Matějem Strnadem.

Reklama

Doporučované