Hlavní obsah

Řetězec Pet Center loni prodělal 38 milionů. Miliardář Chrenek se zlobí

Foto: Ožana Jaroslav / ČTK; František Vlček / MAFRA / Profimedia; koláž Seznam Zprávy

Tomáš Chrenek a Martin Štefunko vedou spor o prodej řetězce Pet Center.

Reklama

Chovatelský řetězec Pet Center, jejž miliardář Tomáš Chrenek loni koupil od známého investora Martina Štefunka, se propadl do ztráty 38 milionů korun. Podle Chrenka za to může předchozí vedení, které žaluje o 280 milionů korun.

Článek

Meziročně je to velký sešup. Zatímco v roce 2018 vydělal chovatelský řetězec Pet Center 38 milionů korun čistého, loni stejnou sumu prodělal. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti PetCenter CZ za rok 2019, která byla zveřejněna v obchodním rejstříku. Řečí provozní ziskovosti EBITDA je to meziroční pokles ze zhruba plus osmdesáti milionů na minus osm v loňském roce. Čistý obrat se prakticky nezměnil a mírně přesáhl jednu miliardu korun.

Tomáš Chrenek

Spolumajitel Třineckých železáren nebo zdravotnické skupiny Agel.

Narodil se na Slovensku, základ jeho majetku pochází z privatizace.

Má rád lov, tenis a dýmky, žije na zámku v Kolodějích.

Forbes jeho majetek odhaduje na 19 miliard korun.

Co se loni stalo, že se ziskovost řetězce tak snížila? Jeho dnešní majitelé, tedy rodina miliardáře Tomáše Chrenka, která řetězec vlastní přes společnost MVM Invest, mají jasno. Ukazují na minulé vlastníky, mezi nimiž byl největším akcionářem známý investor Martin Štefunko a kteří řetězec Pet Center loni v únoru Chrenkovým prodali.

„Hospodářský výsledek skupiny PetCenter za rok 2019 je důsledkem rozhodnutí a kroků předchozích akcionářů a managementu. Po výměně vrcholového managementu se trend již podařilo zvrátit, ale v loňském roce nastal jednorázový propad tržeb oproti obchodnímu plánu a tím i zisku,“ říká za Chrenkovu skupinu její mediální zástupce Karel Tejkal.

Proč je ziskovost tak důležitá? Lidé Tomáše Chrenka tvrdí, že byla v roce 2018 bývalými vlastníky uměle zvýšena, což se odrazilo do vyšší kupní ceny. U Městského soudu v Praze proto leží od konce srpna žaloba jejich společnosti Supernius Pet na pětici fyzických osob, mezi nimiž na prvním místě figuruje právě investor a mimo jiné například bývalý šéf dozorčí rady operátora O2 Martin Štefunko. Nejde o drobné, žaloba se po bývalých majitelích domáhá vrácení 280 138 645 korun, což je zhruba polovina celé kupní ceny řetězce.

Martin Štefunko

Investor, první ostruhy získal v Pentě, které vydělal miliardy korun.

Stál u založení sítě lékáren Dr. Max, řídil rozdělení O2 a vznik společnosti Cetin pro Petra Kellnera.

Je brilantní analytik, jeho švagrem je Daniel Křetínský.

Také pochází ze Slovenska.

Žaloba se podle informací redakce Seznam Zprávy Byznys opírá především o provozní ziskovost EBITDA v roce 2018, která byla podle ní uměle navýšena mimořádným bonusem od jednoho z velkých dodavatelů, aniž by o tom kupující věděli. Úměrně tomu narostla i predikce hospodářských výsledků do budoucna, a tím také kupní cena.

„Seznamujeme se s jednotlivými body, ale více teď komentovat nebudeme,“ říká za Martina Štefunka jeho právní zástupce Jiří Hrabovský, jenž odmítl také komentovat hospodaření firmy v loňském roce.

Není pochopitelně vyloučeno, že spor mezi těžkými vahami českého byznysu Chrenkem a Štefunkem (byť jsou oba původem ze Slovenska) skončí mimosoudním vyrovnáním. Zatím tomu ale nic nenasvědčuje.

Reklama

Doporučované