Hlavní obsah

Řetězové e-maily v květnu: útoky na demonstranty i učebnice dějepisu od BIS

Část zprávy Českých elfů za květen.

Reklama

Nejvíce se v posledních týdnech a měsících řetězovými e-maily šířilo množství dezinformací, které mělo za cíl poškodit iniciativu Milion chvilek pro demokracii. Další útočily třeba na českou Bezpečnostní informační službu (BIS) a Evropskou unii, píší ve své měsíční zprávě Čeští elfové.

Článek

PRO TEBE, SPRAVEDLIVÝ DEMONSTRANTE!!!

Jak již z názvu zprávy šířící se českým internetem vyplývá, obsah se tváří, že je určen pro ty, kteří protestují proti premiérovi Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Na konci prvního odstavce se objevuje věta: „Popsal jsem tě přesně, že? Dá se ti něco vytknout? Zkusme to spolu trochu rozebrat.” Poté následuje výčet nejrůznějších globálních demonstrací a jejich účinků.

Tyto jsou však často popisovány na základě konspiračních teorií. Zpráva se sice tváří, že je směřována demonstrantům, ve skutečnosti je však šířena mezi lidmi v důchodovém věku. Ti tak čelí manipulaci, že protestující vlastně dělají obrovskou chybu a naivně bojují „v cizím zájmu, a to pro loutkovodiče různých Kalousků, kteří jsou roky řízeni US státními elitami, trockistických Pirátů řízených svou mezinárodní Internacionálou z Bruselu, různými Fialy z ODS, kteří jsou předsedy Panevropské unie, kterou řídí šéf landsmanšaftu, jenž chce zrušit Benešovy dekrety, různými zblblými kašpary a šašky, co mají mandát jen díky tomu, že hrají v tvých oblíbených pořadech…”

Pak následuje již tradiční osočování a verbální útoky. Krom zavádějících informací se tak v textu objevuje i agrese, která napomáhá větší emotivnosti a menšímu prostoru pro argumentaci.

Šok z Paříže

Řetězový mail s názvem Šok z Paříže obsahuje sérii fotografií, které měl údajně pořídit český pár při návštěvě francouzského hlavního města. Fotografie jsou i na různých zahraničních alternativních webech připisovány právě neznámému českému páru. Jsou na nich vidět vojáci před Notre-Dame, zahalené ženy nebo nepořádek na trávníku. Při dalším hledáním se ale ukáže, že řada fotografií je od agentury Reuters, jejíž fotografové jsou placeni za to, aby podobné snímky vyhledávali a pořizovali. Jsou navíc několik let staré a v jednom případě jde konkrétně o bezpečnostní opatření kvůli útoku v redakci Charlie Hebdo. Jiné fotografie na sobě mají dokonce vodoznaky webů, ze kterých jsou staženy.

BIS chce opravit historii v učebnicích dějepisu

Jiný řetězový e-mail tvrdí, že ředitel BIS se sešel s lidmi z Ministerstva školství a chce změnit školní učebnice. Text vznikl až po tzv. kauze Novičok, kdy BIS rozporovala výrok prezidenta Zemana, že se v Česku Novičok vyráběl. Naznačuje to v e-mailu slovo čučkaři, kterým BIS označil právě český prezident. BIS se stala terčem dezinformací právě po tomto útoku Miloše Zemana. Nárůst textů útočící na českou zpravodajskou službu byl v této době bezprecedentní. Dříve totiž BIS nebyla terčem dezinformací prakticky vůbec.

E-mail dále tvrdí, že BIS údajně vadí osvobození Československa Rudou armádou, Národní obrození, František L. Čelakovský a dobový panslovanismus! Naráží tím na výroční zprávu BIS, ve které se píše: „Moderní dějiny prezentované ve školách jsou de facto sovětskou verzí moderních dějin a proruským panslovanstvím je do jisté míry zasažena i výuka českého jazyka, resp. literatury (národní obrození).”

Toto upozornění se podle ředitele BIS Michala Koudelky stalo další záminkou pro útok na českou kontrarozvědku. „BIS nechce a nikdy nechtěla říkat, co se má a nemá učit na školách, nechce tvořit osnovy a přepisovat učebnice. Provádíme sběr informací, vytváříme kvalitní analýzy a upozorňujeme představitele státu na rizika z jakékoli oblasti našeho života,” sdělil už dříve ředitel Koudelka deníku Právo.

Informaci vyvrátil v minulosti i ministr školství Robert Plaga. „Jsou to totální, ale totální bludy,” řekl.

Pravidelná zpráva Českých elfů

Na tato témata upozorňují i takzvaní elfové, skupina lidí bojující proti dezinformacím a proruské propagandě. Ti ve svém pravidelném měsíčním hlášení uvádí, že v květnu byla tradičně nejčastějším terčem dezinformací Evropská unie. Příklady spojené s migrací jsme již v článku uvedli, dalšími tématy jsou kritika vedení EU, dvojí kvalita potravin a údajný „diktát EU”. Řetězové e-maily na Slovensku zase podle elfů brojily proti prezidentce Zuzaně Čaputové před prezidentskou volbou i po ní.

V rámci tuzemské korespondence se terčem útoků často stávala i Česká televize, která má mít vlastní, skrytou agendu, nebo konkrétní politické strany, jako například Piráti, TOP 09, nebo ODS. Ani takzvané předbabišovské vlády nejsou před dezinformacemi v bezpečí, e-maily jim, často za pomoci smyšlených čísel a grafů, vyčítají například rozkrádání státu.

Celé každoměsíční hlášení je k přečtení v galerii.

+2

Reklama

Související témata:

Doporučované