Hlavní obsah

Babiš přišel kvůli auditu a stíhání o bezvýhradnou podporu

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

„Naše preference jsou jeho kauzami postiženy,“ říká pražský zastupitel a bývalý ministr financí Ivan Pilný.

Článek

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš prožívá patrně nejtěžší období své dosavadní politické kariéry. V rychlém sledu dorazila konečná auditní zpráva z Bruselu, která potvrzuje, že je ve střetu zájmů, a Česku tak hrozí, že bude vracet stamiliony do evropského rozpočtu. A hned poté nejvyšší státní zástupce z premiéra opět udělal obviněného v kauze Čapí hnízdo.

To už pohnulo i s některými straníky, kteří dosud předsedovi nejsilnějšího politického hnutí v zemi dávali svou plnou podporu. V tvrdém jádru hnutí ANO ale stále zní, že stojí za Babišem.

Začalo to už poté, co se objevily první informace z konečné auditní zprávy. Tři mělničtí zastupitelé Zbyněk Šnajdr, Stanislav Melichar a Martina Semelková opustili v úterý hnutí ANO. Kromě kauz premiéra jim vadila především politika vedení strany a populismus.

Z kauz Andreje Babiše není nadšený ani bývalý poslanec a pražský zastupitel za hnutí ANO Jiří Holeček.

„Nadšený z toho nejsem, jsem z toho smutný. A to je jediné, co vám k tomu mohu říct,” sdělil Seznamu na dotaz, zda kauzy Andreje Babiše jsou pro stranu přínosem a zda je únosné, aby byl nadále premiérem.

„Je potřeba respektovat, že kauzy se stále řeší. Situace mě sice netěší, ale počkám na celé znění auditu a pak budu hodnotit,“ doplnil.

Ostřeji se pro Seznam vyjádřila bývalá primátorka Prahy Adriana Krnáčová, která se neúspěšně pokusila dostat do vedení pražské organizace.

„Andrej Babiš několikrát řekl, že neodstoupí, nerozumím tomu. Je ale na každém, aby si zvážil své kroky, nedá se to komentovat,” řekla pro Seznam Zprávy Krnáčová. „To, že to není ideální člověk v čele vlády, je samozřejmě pravda,” doplnila.

Směřování hnutí ANO kritizoval i bývalý ministr financí a městský zastupitel hnutí ANO Ivan Pilný.

„ANO se teď točí hodně doleva a točí se směrem k populismu. Pozice našeho hnutí se výrazně mění a lidem se to přestává líbit,“ řekl pro Seznam Zprávy Pilný.

Voličská základna hnutí ANO je podle něj velmi podobná té Miloše Zemana. Což oslabuje hnutí v Praze. A proto právě v hlavním městě strana na kauzy Andreje Babiše doplácí.

„Naše preference jsou jeho kauzami postiženy,“ uvedl Pilný.

„Na Andreje Babiše se musí pohlížet s presumpcí neviny,“ mírní kritiku kolegů poslanec Petr Venhoda. „Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman pouze obnovil vyšetřování. Není možné dělat nějaké závěry,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Podobně mluví i „tvrdé jádro“ strany. Neboli zástupci hnutí ve Sněmovně. Podle poslankyně Heleny Válkové by se mělo znovu v Poslanecké sněmovně hlasovat o tom, jestli vydá Andreje Babiše.

„Mně se vyjádření pana Pavla Zemana z hlediska srozumitelnosti velmi líbilo. Z hlediska obsahu samozřejmě tušíte, že jsem jím nadšená nebyla. Otevírá se tím řada pochybností. Doufám, že do tří měsíců by mohlo být znovu jasno,“ řekla Válková.

Jednoznačně se za předsedu vlády postavil šéf Sněmovny Radek Vondráček. „Případ nejspíš spěje k zastavení stíhání Andreje Babiše. Rozhodnutí nejvyššího státního zástupce nenaznačuje, že by existovaly nějaké důkazy pro obžalobu nebo pokračování stíhání. Spíše, jestli jsem to pochopil správně, jde o nějaké došetření bílých míst,“ uvedl.

Vzhledem k dosavadní délce stíhání se mu to zdá diskutabilní. „Každopádně rozumím tomu, že státní zástupci a nejvyšší státní zástupce jsou pod obrovským tlakem a chtějí si tu jistotu pojistit o dalších 100 procent,“ dodal.

Reklama

Doporučované