Hlavní obsah

Revoluce pro české zdravotnictví. Pacient bude mít hlavní slovo, slibuje zkušený lékař z misí Tomáš Šebek

Lékař to v Čechách nemá jednoduché. Kvalita a úroveň lékařské péče u nás je jedna z nejlepších na světě, říká V centru lékař Tomáš Šebek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Nikdo nechce ztrácet čtyři hodiny v čekárně, kde mu řeknou, že stojí u blbých dveří, případně dostane žádanku ke specialistovi, který má místo nejdříve za tři měsíce,“ říká chirurg a člen mise Lékařů bez hranic Tomáš Šebek o svém projektu ulekare.cz.

Článek

„Potkal se inženýr s doktorem a začali jsme přemýšlet, jak dostat jedničky a nuly do medicíny. Zpočátku jsme popularizovali medicínu a jednou ráno jsme zjistili, že na naše stránky chodí více než milion lidí. Chceme dát lidem do rukou technologii, ve které si mohou řídit to, jak budou vycházet s lékaři a mohou si tento vztah daleko více regulovat podle svých potřeb a možností. Je to revoluce, která by mohla vycházet cestou uživatelů,“ popisuje svůj údajně revoluční projekt spojený s moderními technologiemi.

„Snažíme se o to, aby to byl distanční přístup, on-line poradenství. V tom prvním kroku zjistíme, co tomu pacientovi je. Napíšeš svému lékaři, co tě trápí. Do pár hodin máš odpověď od praktického lékaře, který předá vše ke konzultaci specialistovi a potom hledáme vhodný termín vyšetření v závislosti na možnostech pacienta,“ popisuje Šebek.

Druhá část rozhovoru s chirurgem Tomášem Šebkem z pořadu V centru. Video: Seznam Zprávy

V rozhovoru s Karlem Kovym Kovářem došlo i na jeho bohaté zkušenosti ze zahraničních misí. „Občas se musí porodit dítě, srovnat zlomeninu i otevřít hlavu. Nemůžeme tomu pacientovi uškodit. Jsem břišní všeobecný chirurg. V Česku bys za mnou kvůli operaci hlavy nešel. Udělali bychom to pravděpodobně jednou a pak bych asi skončil na Ruzyni,“ popisuje některé zákroky na místě. Lékaři bez hranic pomáhají na mnoha místech světa a patří mezi přední humanitární organizace.

„Jsme apolitičtí a podporovaní ze soukromých zdrojů. Když otevíráme mise, tak si musíme vyjednat podmínky se všemi stranami. Musíme zajistit bezpečí sobě a našim pacientům, takže třeba v severním Afghánistánu jsme museli vyjednávat i s Tálibánem,“ říká Šebek a dodává, že jedním z předních vyjednavačů je i jeho český kolega.

Jak se dostal na svoji první misi? Co ho čeká na další misi v Jemenu? Je složité být v České republice lékařem? Podívejte se na rozhovor z pořadu V centru, který můžete sledovat každou středu ve 20:00 na Televizi Seznam.

Sledujte nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Reklama

Související témata:

Doporučované