Hlavní obsah

Revoluce v hašení. Katedrálu Notre-Dame pomohl zachránit robot

Robot hasí katedrálu Notre-Dame.Video: Petr Juna, Reuters

 

Reklama

Při požáru pařížské katedrály zasahoval minulý týden i robot Colossus. Pomohl tak záchraně budovy i zdraví svých lidských kolegů.

Článek

Šířící se plameny a extrémní teplota donutila hasiče k ústupu při boji s požárem katedrály Notre-Dame. Hrozilo zřícení konstrukce a ohrožení zdraví, v nejhorším případě i životů požárníků.

Na scénu proto nastoupil robot Colossus. Půl tuny vážící stroj vzdáleně podobný malému tanku začal chrlit vodu rychlostí přes 2,5 tisíce litrů za minutu a brzy tak vytvořil podmínky, do kterých se mohli vrátit hasiči.

I díky němu se tak povedlo zachránit zvonice a konstrukci. Pokud by trámy prohořely více a spadly by, škoda na katedrále by byla výrazně vyšší. Podle expertů bylo nasazení robota revolucí v hašení.

Za poslední dekádu země jako Čína nebo Spojené státy vyvíjejí stroje, které mají za cíl v problematických oblastech zastoupit člověka a tím chránit jeho zdraví. Například firma Howe and Howe Technologies, zabývající se zejména armádní robotikou, již má ve své nabídce několik podobných robohasičů, kteří mohou hasit vodou či pěnou.

Colossus nebyl jedinou moderní technologií použitou při likvidaci požáru Notre-Dame. Okolo katedrály létaly v době neštěstí také drony se speciálními termálními kamerami.

Ty usnadňovaly hasičům orientaci ve vývoji požáru, lokalizaci epicenter a možných dalších cest šíření ohně. Drony se totiž dostanou na jinak nepřístupná místa a mohou proto dodávat cenné informace.

Reklama

Doporučované