Hlavní obsah

Revoluce v letech do vesmíru. SpaceX dnes v noci použil opakovaně první stupeň rakety

SpaceX opakovaně použil první stupeň rakety.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Komerční lety do kosmu mohou zlevnit díky recyklovanému prvnímu stupni rakety. SpaceX plánuje tentýž modul použít až třikrát.

Článek

Americká společnost SpaceX si připsala další obrovský úspěch - jako první na světě opakovaně použila první stupeň nosné rakety k vynesení nákladu na oběžnou dráhu Země. Do vesmíru vynesla komunikační družici, která má zajišťovat televizní vysílání pro Latinskou Ameriku.

Raketa Falcon 9, jejíž první stupeň byl použit loni v dubnu k vynesení zásob na Mezinárodní vesmírnou stanici, odstartovala půl hodiny po půlnoci našeho času symbolicky z odpalovací rampy na floridském mysu Canaveral, odkud startovaly mise Apollo a později americké raketoplány.

V čase 2:41 se první stupeň rakety odpojil a po dalších necelých šesti minutách hladce přistál na plovoucí plošině v Atlantském oceánu.

Společnost SpaceX vše vysílala živě na internetu, úspěšný návrat rakety provázely hlasité ovace.

Už dříve SpaceX vyčíslila náklady na jeden let nosné rakety na 62 milionů dolarů (asi 1,6 miliardy Kč), opětovné použití má zlevnit lety o 30 procent. Kromě zlevnění chce SpaceX lety do vesmíru i urychlit.

Ve čtvrtek NASA vysílala přímý přenos výstupu do volného kosmu. Astronautka překonala ženský rekord. Podívejte se:

Reklama

Související témata:

Doporučované