Hlavní obsah

Revoluce v medicíně? Britským vědcům se podařilo vyrobit umělou tkáň z listů špenátu

Vědci vytvořili cévní systém z lístku špenátu.

 

Reklama

Podle výzkumníků by to mohl být jen začátek, stejný výsledek předpokládají i u jiných druhů rostlin.

Článek

Britským vědcům se podařilo vyrobit funkční srdeční tkáň z lístků špenátu. Umělá tkáň je velmi podobná lidské a má cévní systém, skrze který může proudit i opravdová krev. Technologie by podle vědců mohla vyřešit problém s chronickým nedostatkem dárců orgánů.

Biochemici z worcesterského polytechnického institutu díky špenátu možná konečně zbavili list všech nežadoucích látek a získali méně než milimetr úzké cévy, které bylo dosud známými technologiemi jako jsou 3D tiskárny téměř nemožné vyrobit.

„Hlavním limitujícím faktorem pro výrobu organických tkání je nedostatek cévních sítí. Bez nich velká část vyrobených tkání odumírá,” uvedl Joshua Gershlak, vědec z worcesterského polytechnického institutu.

Britští vědci ale zjistili, že existuje podobnost mezi lidskými a rostlinnými vaskulárnímy systémy. Experiment se špenátovým listem by tedy mohl být jen začátek velké revoluce v medicíně.

„Doufáme, že skrze cévní systém špenátového listu budeme schopni poskytnout lidským buňkám, které se na něm uchytily, kyslík a živiny. Momentálně se snažíme zajistit, aby kolem listu vyrostl srdeční sval, který bude vyživován právě jeho cévami,” uvedl výzkumník Glenn Gaudette.

Vědecký tým se domnívá, že by ta samá metoda měla fungovat i u jiných druhů rostlin.

Reklama

Související témata:
Špenát

Doporučované