Hlavní obsah

Revoluce v předpovědi počasí. NASA má nové oko pro předvídání hurikánů i povodní

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Raketa Atlas V vynesla na oběžnou dráhu satelit nové generace, který má přinést revoluci v předpovídání počasí.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Americká vesmírná agentura (NASA) vypustila z floridského Mysu Canaveral první ze supermoderních meteorologických satelitů nové generace. Přístroj má sledovat tvorbu bouří nad americkým kontinentem.

Článek

Podle amerického Národního úřadu pro oceány a počasí (NOAA) půjde o revoluci v předpovídání počasí. Systém bude pořizovat snímky ve vysokém rozlišení a v reálném čase.

„Pro americkou veřejnost to znamená rychlejší a přesnější varování před extrémním počasím,“ uvedl pro Los Angeles Times Stephen Volz z NOAA.

Vědci očekávají, že družice zásadně zlepší předpovídání hurikánů, tornád či povodní a umožní detailnější sledování požárů, případně mračen sopečného popela.

Podle meteorologa televizní stanice NBC Ala Rokera může v případě předpovídání pohybu tornád i desetiminutový náskok zachránit lidské životy.

Vizualizace nového satelitu GOES-R

Satelit je schopný každých pět minut pořídit kompletní záběry severní polokoule. Jeho předchůdci to zvládli pouze jednou za půl hodiny. Novinka navíc dokáže v tu samou chvíli pořizovat podrobné snímky požárů, silných dešťů nebo sopečných erupcí v jednotlivých oblastech - tedy něco, co bylo nad možnosti současných přístrojů.

NASA očekává, že satelit najde využití také v letectví – díky přesnější předpovědi pohybu mračen se piloti snáz vyhnou turbulencím. Na využití v praxi se ale bude nějakou dobu čekat - jakmile se satelit dostane na orbitu, projde jedenáctiměsíčním testováním.

Program se navíc bude v příštích letech rozšiřovat - supermoderní družice budou celkem čtyři. Druhý satelit by měl být vypuštěn v roce 2018. Vývoj celého systému přijde na 281 miliard korun.

Start prvního satelitu o několik týdnů zdržel hurikán Matthew. Říjnové předpovědi počasí, které odhadovaly, že Mys Canaveral dostane přímý zásah a mohl by být vážně poškozen, se nakonec ukázaly jako nepřesné. Oblast nakonec utrpěla jen minimální škody.

Reklama

Doporučované