Hlavní obsah

Revoluce ve stavbách málem neprošla. Mohly za to slunce a vzduch

Ilustrační foto.

Reklama

Drama nekončí. Stavební zákon prošel Sněmovnou, ovšem s podporou pouhých 92 hlasů. Opoziční strany okamžitě avizovaly další kroky, jak zabránit tomu, aby vůbec začal platit.

Článek

Nejdůležitější zákon volebního období má radikálně zrychlit povolování staveb, ve kterém patří Česko k nejpomalejším na světě. Zpočátku se zdálo, že Sněmovnou projde sice s pár obstrukcemi, přesto se suverénní většinou.

Nevadila ani počáteční komplikace, že původní materiál schválený vládou nahradila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) komplexním pozměňovacím návrhem, který sepsala sama s podporou podnikatelských svazů a několika občanských iniciativ změřených na reformu státu.

Podle návrhu se schvalování staveb zrychlí díky největšímu převratu ve státní správě za posledních dvacet let. Stávající stavební úřady budou zrušeny a jejich personál se přesune z obcí a měst pod střechu nově zřízeného Nejvyššího stavebního úřadu. Jeho pobočky pohltí i další úředníky z krajských úřadů, ať už vyřizovali odvolání účastníků stavebních řízení, případně kontrolovali, jestli projekty odpovídají zákonům na ochranu životního prostředí nebo památek.

„Chceme přece všichni, aby se začaly stavět bytové domy, dálnice, obchvaty, ale i třeba rodinné domy. A pokud chceme opravdu posunout a zrychlit výstavbu, musíme striktně změnit pravidla,“ vyzvala ministryně poslance ve středu.

Ještě před konečným hlasováním to vypadalo na formalitu, protože podporu přislíbily kluby ANO, SPD a KSČM, které mají celkem 112 členů a spolu s nimi ještě šest členů rozpolceného klubu sociálních demokratů. Ve dvousetčlenné Sněmovně to znamená bezpečnou většinu.

Spojenectví se osvědčilo při hlasování o komplexním návrhu ministryně Dostálové a také o menších změnách z dílny jednotlivých poslanců. Na poslední chvíli však vystoupil komunista Leo Luzar, který oznámil, že jeho klub podporu stahuje. Na návrh Adama Kalouse (ANO) totiž ostatní členové hlasovací koalice prosadili novou definici obytné místnosti s tím, že může být také bez přímého denního světla a přímého větrání. „To znamená, že je možnost předělávat sklepní prostory na byty. To považujeme za absolutně skandální a návrat do středověku,“ rozzlobil se poslanec Luzar.

Přes výpadek komunistů prošel zákon pouze hlasy Babišova hnutí ANO, Okamurovy formace SPD a tří sociálních demokratů. Při absenci části poslanců to na těsnou většinu stačilo.

Všechno změníme

Teď ovšem schválený zákon zamíří do Senátu, kde má většinu sněmovní opozice. Může zákon zamítnout, anebo ho nahradit návrhem občanského demokrata Martina Kupky. Ten doporučuje jinou cestu, jak povolování staveb zrychlit, v každém případě přitom hodlá zachovat současný stav, při kterém jsou stavební úřady součástí radnic a magistrátů.

„Verze vrácená ze Senátu všechno změní,“ očekává šéf lidovců Marian Jurečka. Možná už v červenci bude Sněmovna o stavebním zákonu rozhodovat znovu. Může akceptovat tzv. Kupkův návrh, který pošlou senátoři, anebo shromáždit 101 hlasů a s jejich pomocí udržet verzi ministryně Dostálové. Poslanecké kluby ANO a SPD však mají dohromady o čtyři hlasy méně a pár ochotných sociálních demokratů to nemusí zachránit.

ODS má plán i pro případ, že se ve Sněmovně 101 hlasů najde. Její první místopředseda Zbyněk Stanjura upozornil vládu, že zakládat Nejvyšší stavební úřad podle právě schváleného zákona vůbec nemá smysl.

„Neradujte se, nic nechystejte, po volbách zákon určitě změníme,“ upozornil. Podle pravicového lídra není možné zrychlit stavební řízení tím, „že úplně rozvrátím současnou strukturu a zřídím nový megaúřad. To je něco, na co nemůžeme přistoupit,“ dodal místopředseda.

Reklama

Doporučované