Hlavní obsah

Revoluce ve stavebnictví? V Dánsku vyrostl první „vytištěný” dům v Evropě

Takto vypadá dům „postavený” 3D tiskárnou.Video: Jana Trantinová, AP

 

Reklama

První budova v Evropě vytištěná 3D tiskárnou vyrostla za pouhých 50 hodin. Nevšední konstrukční metoda postaví dům bez dodatečných nákladů. Do budoucna to může být špatnou zprávou pro stavební dělníky.

Článek

V Dánsku vyrostla první budova v Evropě, kterou vytiskla 3D tiskárna. Jedná se o kancelář o velikosti 50 metrů čtverečních a běžným budovám se příliš nepodobá. Kromě oken a dveří nejsou na domě žádné rovné linie, například zdi svým tvarem připomínají vlny.

Futuristická konstrukční metoda používá beton, který částečně tvoří i recyklované dlažební kostky. Nevzniká rovněž žádný odpadní materiál, protože tiskárna zkrátka vytiskne pouze požadovaný tvar. Stavba takového domu je tak i úspornější.

„Když se podíváte na běžnou 3D tiskárnu, je velmi pomalá. Ale tiskárna, kterou používáme my, se pohybuje mnohem rychleji. Tiskne asi šest metrů za minutu, s tím tady pracujeme. Nově máme také tiskárnu, která vytvoří až 18 metrů za minutu. Celá budova vyrostla za pouhých 50 hodin,” uvedl generální ředitel a zakladatel společnosti 3D Printhuset Henrik Lund-Nielsen.

Rozšířené používání technologie ale může být špatnou zprávou pro stavební dělníky. Podle agentury AP se předpokládá, že až čtvrtina nových domů do roku 2025 bude vytištěna 3D tiskárnou. V Dánsku ale novou technologii vřele přivítali.

Reklama

Související témata:

Doporučované