Hlavní obsah

Revoluce ve zdravotnictví se dotkne každého pacienta. Kritici se bojí, že zničí fungující péči

Duel: Co přinese reforma primární péče? Ministr Adam Vojtěch vs. specialista Zorjan Jojko.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pro léky na cukrovku či vysoký tlak nebo na ultrazvuk už nebudeme muset ke specialistům. Vše vyřídí praktický lékař. Bude to bezpečné? Podle lékařské komory ne. Sledujte Duel ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a předsedy Sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka.

Článek

V rámci reformy primární péče chce ministerstvo praktickým lékařům přihrát některé „jednodušší“ pacienty. Například diabetiky, alergiky nebo pacienty po rakovině. I u praktiků by měli mít pocit, že přišli k odborníkovi, nastiňuje Ministerstvo zdravotnictví plán, který má ulevit přetíženým ordinacím specialistů a zkrátit u nich čekací doby.

„Praktický lékař dnes z důvodu administrativních bariér nemůže předepisovat některé léky a často slouží jako administrativní pracovník, který dá pacientovi žádanku a pacienta pošle v tom systému dál,“ vysvětluje v Duelu, co by se mělo změnit, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Foto: ČTK, ÚZIS, Seznam Zprávy

Ordinace praktických lékařů a specialistů v ČR.

Reforma se teprve rozbíhá a je naplánovaná až na deset let. Praktici by měli mít možnost nově předepisovat desítky léků. U některých už ke zrušení preskripčního omezení došlo. Podle kritiků ale změny můžou přinést praktickým lékařům výrazně víc práce, kterou nemusejí zvládat.

„Na jednu stranu se obáváme přetížení primární péče. Pokud vyjdeme z toho, jak je reforma zatím diskutovaná, může zničit i to, co v českém zdravotnictví dobře funguje. Kvalitní specializovanou ambulantní péči, možná i některou nemocniční péči. Může se to stát, pokud se bude postupovat stejně jako dosud,“ shrnuje výhrady kardiolog Zorjan Jojko.

Víc peněz odborným lékařům

Specialistům jako je on by reforma měla přinést víc času na pacienty s komplikovanější diagnózou. Jako šéf Sdružení ambulantních specialistů žádá, aby součástí změn bylo i navýšení úhrad od pojišťoven. Dnes podle něj například diabetologové dostanou za klinické vyšetření diabetika méně než praktický lékař.

„Za každý výkon dostaneme peníze, které jsou limitované naší výkonností v referenčním období za dva roky nazpátek. Pokud v jednom období budu mít směs pacientů a v následujícím období jen ty komplikovanější, tak musí být zohledněný ten rozdíl a musí to být promítnuté do výše úhrad,“ vysvětluje Jojko.

Anketa

Nechali byste si provést rentgen či sono nebo předepsat specializované léky od praktického lékaře?
Ne, speciální péče patří jen specialistům
66,6 %
Ano, jsou to odborníci
7,2 %
Záleží na druhu léků a konkrétním výkonu
26,2 %
Celkem hlasovalo 12802 čtenářů.

„Nám práce neubude, ale obáváme se, aby nám neubylo peněz na péči o těžší pacienty, tedy ty, kteří u nás zůstanou a zároveň nebudou muset být hospitalizováni,“ dodává.

Ministr Vojtěch s navýšením peněz souhlasí: „To musí jít ruku v ruce. Specialisté teď uzavřeli dohodu a v příštím roce si v rámci úhrad polepší. Cílem je, aby se starali o ty nejzávažnější pacienty.“

Nové druhy vyšetření

Reforma počítá také s tím, že některé výkony, například sonografie či rentgeny, bude pacient moci absolvovat u svého obvoďáka.

„Praktici nejsou ani dnes omezováni v kompetencích, každý může léčit a specializovat se. Problém je v tom, že jich je málo a v rámci širokého spektra toho, co dělají, to nestíhají. Mají tolik práce, že o větší kompetence často ani nestojí. Pokud by chtěli větší kompetence, bude to znamenat, že si budou muset rozšířit i své vzdělání,“ konstatuje v Duelu Jojko.

Část specialistů navíc protestuje, že pokud se výkony neprovádí dost často, chybí rutina a erudice. Na sonografii břicha pak třeba doktor z nedostatku zkušeností nepozná drobný útvar. Pacienta uklidní, že na snímku nic nevidí, při kontrolním sonu se ale ukážou například metastázy na játrech.

Ministr Vojtěch ale reformu hájí s tím, že je určená především pro nastupující generace lékařů. „Nechceme praktiky do něčeho nutit. Není to reforma pro praktiky, kterým je dnes šedesát nebo sedmdesát let. Nebude to povinnost, ale možnost rozšiřovat si kompetence. Lékaři se to budou postupně učit. Neznamená to, že zítra budou všichni dělat sono,“ říká Vojtěch.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek navíc varuje, že nová praxe přinese dodatečné náklady. Když se uvolní preskripce nějakého léku či provádění určitého výkonu pro praktiky, předepisují a provádí se častěji. Výdaje pojišťoven podle ČLK porostou. S tím souhlasí i šéf Sdružení ambulantních specialistů Jojko. Podle ministra Vojtěcha v tuto chvíli není jasné, jestli k nárůstu výdajů z dlouhodobého pohledu skutečně dojde.

Reklama

Doporučované