Hlavní obsah

Revolucionář s doutníkem, který odolával USA. Život El comandanteho Castra

Život Fidela Castra v datech.

 

Reklama

Fidel Castro vládnul Kubě téměř půl století. Zemřel v 90 letech.

Článek

Fidel Castro vládl Kubě téměř půl století, během něhož vytrvale odolával všem snahám Spojených států o jeho svržení. Pro jedny byl totalitní vládce, zatímco pro druhé „garantem důstojnosti a nezávislosti Kuby". V roce 1972 dostal při návštěvě Československa nejvyšší vyznamenání - Řád bílého lva.

„El comandante" Castro si příznivce získával nejen bojem proti imperialismu, pod hesly „Vlast, nebo smrt!", ale posléze i bezplatným zdravotnictvím a odstraněním zhruba 25procentní negramotnosti. Jeho budování socialismu však nakonec přivedlo kubánské hospodářství ke kolapsu.

V červenci 2006 předal Fidel Castro klíčové vládní pravomoci bratrovi Raúlovi. Původně mělo jít pouze o dočasné řešení, než dlouholetý kubánský vládce překoná zdravotní problémy. Později se ale Fidel Castro svých funkcí vzdal v plném rozsahu a Raúl Castro se v únoru 2008 stal kubánským prezidentem.

Zatímco Spojené státy a jejich spojenci Castra často démonizovali, pro mnohé levicově smýšlející vůdce po celém světě, a především v Latinské Americe, byl kultovní postavou hodnou následování. Během doby, kdy Kubu měnil z rekreační destinace pro bohaté Američany na symbol odporu vůči Americe, přečkal Castro devět amerických prezidentů, kteří se postupně vystřídali v úřadu.

V roce 1961 odrazil invazi v zátoce Sviní podporovanou americkou tajnou službou CIA a přežil údajně bezpočet pokusů o atentát. Jeho spojenectví s tehdejším Sovětským svazem přispělo v roce 1962 k odstartování takzvané kubánské krize, kdy kvůli rozmístění sovětských raket středního doletu na Kubě stál svět po několik dnů nejblíže jaderné válce v celé historii.

Potlačování svobod na Kubě, včetně svobody slova či svobody vyznání, vyvolalo silnou kritiku na adresu Fidela Castra a dalo vzniknout disidentskému hnutí a silné komunitě odpůrců soustřeďující se mezi exulanty v Miami, kteří uprchli před kubánskou komunistickou vládou.

Nakonec to ale nebyly ani snahy Washingtonu, ani kubánských exulantů či domácího disentu, co ukončilo Castrovu vládu, ale choroba, jež ho přinutila předat moc Raúlovi.

I když Raúl Castro svého staršího bratra vždy glorifikoval, Kubu od převzetí moci změnil přijetím tržních ekonomických reforem. V roce 2014 se dohodl se Spojenými státy na znovunavázání diplomatických vztahů a ukončení desetiletí trvajícího nepřátelství.

Reklama

Související témata:

Doporučované