Hlavní obsah

Revoluční směrnice PSD2 revoluci nepřinesla. Velké banky se zatím nemusí bát, říká expert

Rozhovor s Petrem Ložkem z PwC.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Od ledna platí směrnice PSD2, o které se mluvilo a stále mluví jako o největší revoluci na bankovním trhu za poslední dekádu.

Článek

Zjednodušeně řečeno směrnice zavedla a definovala podmínky přístupu k datům bankovních klientů i pro třetí strany. To pro banky znamená jednak možnosti k rozšíření vlastního záběru, ale zároveň i ohrožení od tzv. fintech společností.

Konkrétně umožňuje PSD2 tři novinky:

Zaprvé je to multibanking, tedy možnost přes jednu aplikaci vidět a obsluhovat všechny své bankovní účty.

Druhou novinkou je využití přístupu k datům klienta u jiné instituce k nacenění jeho rizika (tzv. oskórování).

Třetí změnou potom má být možnost bank působit jako ověřovací instituce svých klientů pro nebankovní firmy.

Některé predikce hovořily dokonce o tom, že kontakt s klienty převezmou uživatelsky přívětivé digitální platformy a banky se stanou servisními organizacemi v pozadí, které budou pouze procesovat zadané úkony.

To se ale zatím zdaleka neděje. „Očekávali jsme, že PSD2 přinese radikální změnu, ale to se zatím nestalo. Třeba míra užití multibankovních řešení je velmi malá,“ říká expert na bankovní sektor z PwC Petr Ložek. Pro příklad dodává, že dodnes nebyla certifikována žádná nebankovní organizace k tomu, aby mohla přistupovat na klientské účty.

„Velké banky se zatím o svou pozici nemusí bát,“ uzavírá.

Jak Petr Ložek vidí nejbližší vývoj na bankovním trhu, digitalizaci bank a jak hodnotí počínání a postavení alternativ z řad P2P půjčovatelů, zjistíte ve videorozhovoru v úvodu článku.

Reklama

Doporučované

Hlavní zprávy