Hlavní obsah

Rex Tillerson končí jako ministr zahraničí USA, oznámil i úplný odchod z politického života

Rex Tillerson končí jako ministr zahraničí, Trump ho odvolal. Video: AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump požádal ministra zahraničí Rexe Tillersona, aby odstoupil ze své funkce. Tillerson na tiskové konferenci ke svému odvolání oznámil, že opustí funkci i politický život k 31. březnu.

Článek

Americký prezident Donald Trump v čele ministerstva zahraničí USA nahradil Rexe Tillersona dosavadním šéfem Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mikem Pompeem. Hlavní americkou výzvědnou službu povede jako první žena v historii Gina Haspelová, dosavadní Pompeova zástupkyně.

Tillerson se vrátil z cesty po afrických zemích, kterou o den zkrátil. Do Washingtonu přiletěl jen několik hodin před Trumpovým oznámením.

„Mike Pompeo, ředitel CIA, se stane naším ministrem zahraničí. Odvede fantastickou práci! Díky Rexi Tillersonovi za jeho služby! Gina Haspelová se stane novou ředitelkou CIA a první ženou vybranou (pro tuto funkci). Gratulace všem!” napsal Trump na Twitteru.

Pompeo je podle Trumpa „na této kritické křižovatce” pro funkci v čele americké diplomacie tím pravým mužem. Podle činitelů Bílého domu chtěl prezident vytvořit nový tým před jednáním se Severní Koreou a řadou obchodních rozhovorů, které se očekávají.

O Tillersonově odchodu se spekulovalo od loňského října, kdy se objevily první informace o neshodách mezi prezidentem a ministrem zahraničí, který loni přišel do vlády z pozice šéfa ropné společnosti ExxonMobil. Trump se s Tillersonem několikrát dostal do veřejného sporu, naposledy v pondělí se lišily jejich komentáře k politice Ruska.

Tillerson chce zcela odejít z politiky 

Tillerson ve svém projevu oznámil, že úřad předá svému náměstku Johnu Sullivanovi ještě v úterý a z funkce pak oficiálně odejde k 31. březnu. Z politického života chce úplně odejít.

„Vrátím se do soukromého života jako běžný občan, jako hrdý Američan. Jsem pyšný, že jsem měl příležitost sloužit své zemi... Bůh žehnej Americe,“ řekl Tillerson na tiskové konferenci ke svému odvolání a ukončil tak svůj projev.

Ještě předtím zmínil, že je nutné pokračovat v definování jasných vztahů s Čínou. Hodně práce je podle něj ještě třeba udělat v Sýrii a také v Iráku. „Nejdůležitější je zajistit hladký přechod v čele diplomacie v době, kdy země nadále čelí důležitým výzvám v politice i národní bezpečnosti,“ řekl Tillerson.

Tillerson rovněž varoval před pokračující politikou Ruska. „Zbývá ještě udělat hodně práce v reakci na znepokojující chování a kroky ruské vlády... Pokud budou pokračovat v jejich současném kurzu, tak je to pravděpodobně uvrhne do ještě větší izolace,“ řekl odstupující politik.

Reklama

Související témata:

Doporučované