Hlavní obsah

Rezavé stromy, holé svahy. Kvůli kůrovci jsme letěli nad Vysočinou a je to smutný pohled

Záběry z letadla: Kůrovcová kalamita na Vysočině.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kůrovcová kalamita na Vysočině. Region, o kterém se kvůli zničeným lesům moc nemluví. Přesto jsou vidět zasažené oblasti z letadla všude.

Článek

Na lesy v Čechách, na Moravě a ve Slezsku dopadla vážná kůrovcová kalamita, která podle mnohých může do budoucích let porosty razantně změnit.

„Nynější kalamita je jednou z nejhorších v historii našeho lesnictví,” říká Petr Zahradník z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti.

Právě on byl průvodcem Seznamu v místech, která si zatím s kůrovcem veřejnost tolik nespojuje, ale přitom je zde situace kritická.

Letecké záběry, jež nabízíme v úvodním videu tohoto článku, přibližují stav lesů na Vysočině.

V posledních dvou letech se zde situace podle Petra Zahradníka zhoršila o více než 100 procent.

„Konkrétně v okrese Třebíč bylo v roce 2016 vykáceno zhruba 50 tisíc kubíků dříví, v minulém roce už to bylo skoro 120 tisíc kubíků. Tady vidíte, že je to obrovský nárůst,” říká odborník.

Na Vysočinu letěl reportér Seznamu Cessnou 172 s Aeroklubem Praha Letňany.

Podle webu kurovcoveinfo.cz je Třebíčsko jednou z nejvíce postižených oblastí v Česku. Na speciální mapě je region označen tmavou barvou, která označuje oblasti v republice, kde je výskyt kůrovce největší. Průměrný odchyt v okrese dosahuje téměř 10 tisíc. Nejhorší hodnocení přitom dostávají oblasti s odchytem nad 6 tisíc.

Nejvíce nálezů je v nadmořské výšce 500 až 599 m n. m. a poté 600 až 699 m n. m. Poslední údaje o odchytu jsou z 28. května.

Podle mapy jsou podobně vyznačena další místa v Česku. Jde třeba o Jeseník, Frýdek-Místek, ale spadá sem například i Praha-východ nebo Kutná Hora.

Reklama

Doporučované