Hlavní obsah

Řezbář z Kamenice n. L. vystavuje svůj betlém v garáži

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Řezbář Bohumil Biňovec z Kamenice nad Lipou na Pelhřimovsku se už 15 let věnuje výrobě betlémů. Jeden z nich tvořený postavami v životní velikost před čtyřmi lety zdobil i pražskou katedrálu svatého Víta.

Článek

Nejnovější betlém nyní vystavuje v suterénu svého domu. Lidé si ho budou moci přes prosklenou stěnu otevřené garáže prohlédnout do 3. ledna. Zatím má jeho betlém, který je oblíbeným cílem procházek nejen místních, na deseti čtverečních metrech asi 80 figur. Řezbář jim vdechuje podobu společně se svoji ženou, která figurky z lipového dřeva maluje. Inspirací jim jsou obrázky Josefa Lady, selské baroko i pestrost moravských krojů. Snahou šestapadesátiletého Bohumila Biňovce je betlém postupně rozšířit na plochu 20 čtverečních metrů a umístit do něj asi 300 postav sestavených do jednotlivých výjevů. Jejich společným jmenovatelem má být humor.

Betlém, jehož některé části jsou pohyblivé, by měl podle Biňovce diváky hlavně pobavit. Rád vidí, když se návštěvníci u zaskleného betlému zdrží a pátrají v jednotlivých scénkách. Zatím na betlému pracoval tři roky, aby byl podle jeho představ, odhaduje, že je před ním ještě asi sedm let práce. Vyřezat jednu postavu mu zabere přibližně dva týdny.

Jako podstavec betlému využil Biňovec staré armádní postele. Krajinu dotvořil pomoci kamenů a mechu. „Všechno se učíme vlastně za pochodu. Mech jsme sbírali asi před měsícem, což je špatně. Příště musíme vyrazit v září,“ řekl Biňovec.

Svůj první betlém začal Biňovec vyrábět v roce 2005. Chtěl se nějak realizovat. Hudba, kterou se zabýval dlouhá léta, už mu nevyhovovala.

„Tady jsem se prostě našel, je hezké, že po vás něco zbude,“ řekl Biňovec. Z lipového dřeva vyřezává také marionety nebo rámy zrcadel.

Se svým betlémem byl v minulosti úspěšný při soutěži betlémů Nožík Tomáše Krýzy. Velký ohlas sklidil také, když svůj betlém před pěti lety vystavil na zámku v Kamenici nad Lipou. Později použilo město jeho betlém jako motiv novoročního přání, které se dostalo i ke Správě Pražského hradu. Když ho následně oslovili zástupci katedrály svatého Víta, cítil to jako velkou čest. Jeho betlém byl od 24. prosince 2016 do 2. února 2017 umístěný v kapli Božího hrobu.

Reklama

Doporučované