Hlavní obsah

Rezervace velkých kopytníků u Milovic zve veřejnost na procházku

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku zve veřejnost na procházku do přírody.

Článek

Lidé se mohou na divoké koně, pratury a zubry přijít podívat i v době nouzového stavu. „Návštěva rezervace je výletem do přírody. Současná omezení vyhlášená v souvislosti s nouzovým stavem se jí tedy netýkají. Divocí koně tak mohou alespoň tímto symbolickým způsobem poděkovat veřejnosti za záchranu,“ řekl ředitel České krajiny Dalibor Dostál.

Veřejnost ochranářské společnosti pomohla získat dva miliony na dokončení rezervace divokých koní. Na záchranu rezervace byla vyhlášena veřejná sbírka. „Velká část darů se scházela po třicetikorunových dárcovských SMS nebo stokorunových příspěvcích, na záchranu rezervace tak přispěly desítky tisíc lidí,“ uvedl Dostál.

Návštěvníci mají podle Dostála při návštěvě dodržovat všechna vládní nařízení. „Především udržovat na okružní stezce kolem pastviny divokých koní potřebné rozestupy a vydávat se na procházku jen v rámci rodiny nebo skupiny tvořené členy jedné domácnosti,“ uvedl ředitel.

Pohled na pasoucí se stádo divokých koní působí podle něj nesmírně uklidňujícím dojmem, takže pomáhá se zmírňováním nyní všudypřítomného stresu. Právě v době uzavření zoologických zahrad je zájem o návštěvu rezervace velký. „Každý den odpovídáme na spoustu telefonátů nebo e-mailů na dotaz, zda máme otevřeno,“ konstatoval Dostál.

Návštěvníci mohou zaparkovat nejlépe v Ostravské ulici v Milovicích. Odtud je okraj rezervace vzdálený zhruba 150 metrů severním směrem. Z malé vyhlídky se lidé mohou podívat, kde se zvířata zrovna pasou, a pak podél ohradníku po okružní stezce vyrazit tím směrem. Prohlídka rezervace je bezplatná, je však dobré vybavit se obuví vhodnou do terénu, případně dalekohledem, pokud by zvířata byla od stezky vzdálená.

Divocí koně byli do bývalého vojenského prostoru Milovice přivezeni v roce 2015. Od té doby se jim, ale i zubrům a zpětně šlechtěným praturům, postupně daří uzdravovat místní krajinu a zachraňovat v těchto místech před vymizením řadu ohrožených živočichů a rostlin.

Reklama

Doporučované