Hlavní obsah

Europoslanec Polčák končí jako místopředseda STAN kvůli kauze se sponzorem

Vedení STAN svolalo schůzi vedení, na které chtělo po Stanislavu Polčákovi vysvětlit kauzu se sponzorem.

 

Reklama

Europoslanec a místopředseda hnutí Starostové a nezávislí řešil obsazování křesel v městských firmách se stranickým sponzorem.

Článek

Hnutí Starostové a nezávislí řeší komplikace kolem svého místopředsedy Stanislava Polčáka. Sedmatřicetiletý europoslanec se zapletl v nepříjemné kauze, na kterou v pondělí upozornil Český rozhlas.

V úterý večer se případem zabývalo i vedení STAN a řešení nakonec předložil samotný Polčák, který oznámil, že „na letošním březnovém sněmu hnutí STAN nebude kandidovat na žádnou volenou funkci a svou neopatrnost si ‚odpracuje‘ jako řadový člen hnutí."

V prohlášení, které rozeslal médiím také uvedl, že kontakty s Michalem Redlem žádným způsobem neovlivnily jeho politická rozhodnutí ani se nepromítly do personální politiky hnutí. „Samotný fakt, že byl někdo před patnácti lety trestně stíhán, aniž byl odsouzen, podle mě není důvodem ke společenské izolaci takového člověka," dodal Polčák.

Krejčířův spojenec

Oč jde? Český rozhlas zjistil to, že Stanislav Polčák konzultoval personální nominace své strany na důležitá místa v pražské komunální politice s jedním ze sponzorů strany. Od Michala Redla chtěl doporučení, koho dosadit na důležitá místa v pražských firmách a na magistrátu.

Zlínský podnikatel nebyl ale obyčejným sponzorem. Před lety byl spojencem nejznámějšího českého zločince Radovana Krejčíře.

Jeho otec Petr Redl má podle Českého rozhlasu ke Gazdíkovu hnutí blízko už dlouho a loni se zařadil mezi hlavní sponzory STAN. On, jeho obchodní partneři a na ně navázané firmy dali Starostům zhruba tři miliony korun.

„S panem Redlem starším jsem konzultoval typy lidí v rámci speciálních odvětví, protože my nemáme odborníky na energetiku nebo vodárenství, což nejsou klasické politické funkce. A pokud jde o pana Redla mladšího, tak já jsem plný rozsah zapojení do dávné kauzy (s Radovanem Krejčířem - pozn. redakce) neznal," hájí se europoslanec Polčák.

STAN na svou obhajobu uvádí fakt, že žádný Redlem doporučený člověk stejně žádné křeslo nedostal. „Odmítáme, že by personální politiku STAN ovlivňoval kdokoliv ze sponzorů. Otázka, zda někdo nezná experta na konkrétní oblast, ještě neznamená ovlivňování rozhodování orgánů STAN," argumentuje mluvčí hnutí Karel Kreml.

Koalice STAN a KDU-ČSL

Aféra Starostů přichází v nejméně vhodnou dobu, protože zrovna probíhají námluvy s KDU-ČSL. Lidovci a Starostové zvažují, že půjdou do sněmovních voleb společně ve dvojkoalici.

Ambicí je, stát se černým koněm letošních sněmovních voleb - alternativou pro voliče, kteří nechtějí dát hlas Sobotkově ČSSD, Babišovu ANO či rozhádané pravici. Nápad jít jako dvojkoalice společně do voleb prosazovali lídří Pavel Bělobrádek a Petr Gazdík, i když ne všichni řadoví členové jsou z toho nadšení.

Lidovci říkají, že aféra námluvy nepřeruší. „STAN si musí vyřešit své problémy sám. Dál budeme vyjednávat o třech věcech - společném programu, kampani a personálním obsazení kandidátek," reagoval šéf poslanecké frakce KDU-ČSL Jiří Mihola.

Reklama

Související témata:

Doporučované