Hlavní obsah

Režisér Moore shání kompro na Trumpa, vytvořil pro to zvláštní web

Filmař Moore spustil web pro vynášení informací na amerického prezidenta.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Americký režisér Michael Moore spustil web TrumpiLeaks, kde chce shromažďovat vynesené informace o prezidentu Donaldu Trumpovi. Moore je jeho velkým kritikem a chystá o něm i údajně výbušný film.

Článek

Moore na webu vyzývá „vlastenecké Američany" ve vládě i v soukromém sektoru, aby prozrazovali své znalosti o „zločinech, lžích a obecně špatném chování" Trumpa a jeho spolupracovníků. Mají tak prý činit „ve jménu ochrany Spojených států před tyranií".

Moore slibuje, že jeho web umožňuje šifrovanou komunikaci, která zajistí anonymitu původcům informací. Od těch rád přijme i dokumenty, fotografie, videa či zvukové nahrávky.

TrumpiLeaks je zvláštní portál na osobní webové stránce Moora. Název odkazuje k podobnému projektu WikiLeaks, kde jsou zveřejňovány citlivé a kompromitující interní materiály americké vlády i tajných služeb.

Video: WikiLeaks provokuje Trumpa, nabídl sto tisíc dolarů za nahrávku jeho schůzky s šéfem FBI.

Moore se účastnil protestů proti Trumpovi loni v listopadu i letos v lednu. V květnu pak oznámil, že o hlavě USA připravuje výbušný dokument. Snímek nazývá Fahrenheit 11/9, čímž odkazuje na 9. listopad, kdy byl Trump vyhlášen vítězem loňských prezidentských voleb. Zároveň jde o narážku na jeho starší snímek Fahrenheit 9/11, kterým kritizoval postup vlády Gerge Bushe mladšího po teroristických útocích z 11. září.

Filmový a televizní režisér, scenárista, producent a spisovatel Moore patří k nejúspěšnějším, ale i nejkontroverznějším světovým dokumentaristům. V roce 2005 ho časopis Time zařadil mezi stovku nejvlivnějších lidí na světě.

V roce 2002 natočil Moore dokument Bowling for Columbine, v němž hledal příčinu toho, proč v USA tolik lidí sejde ze světa střelnou zbraní. Za tento sarkastický i poučný snímek obdržel Oscara v kategorii dokumentární film. Za dokument Fahrenheit 9/11 z roku 2004 získal Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes.

Reklama

Související témata:

Doporučované