Hlavní obsah

Režisér Polanski se do americké filmové akademie nevrátí, rozhodl soud

Foto: Profimedia.cz

Režisér Roman Polanski na 70. ročníku filmového festivalu v Cannes v roce 2017.

Reklama

Roman Polanski nezíská zpět členství v americké Akademii filmového umění a věd, která organizuje a uděluje Oscary. Francouzsko-polský režisér byl z americké filmové akademie vyloučen v rámci kampaně MeToo.

Článek

Polanski byl v USA usvědčen ze sexu s nezletilou v roce 1977 a v obavě ze stíhání Spojené státy opustil. Z americké filmové akademie byl vyloučen v květnu 2018 spolu s komikem Billem Cosbym, který se stal první celebritou odsouzenou za znásilnění od propuknutí kampaně MeToo. Vyloučení Polanski napadl v lednu 2019 u soudu, který ale v úterý rozhodl v jeho neprospěch.

Sedmaosmdesátiletý Polanski získal v roce 2003 Oskara za režii filmu Pianista, který líčí osudy židovského hudebníka Wladyslawa Szpilmana v nacisty okupované Varšavě.

Režisér filmů Čínská čtvrť či Hořký měsíc tvrdí, že mu akademie upřela řádný proces. Vyloučen byl na základě nového kodexu chování, který reagoval na obvinění ze sexuálních přečinů, jichž se měly dopustit desítky mužů z filmového odvětví.

Soudkyně Mary Strobelová v rozhodnutí soudu uvedla, že Polanski „dostal příležitost předložit akademii jakékoli důkazy, které pokládá za relevantní“. Ty obsahovaly vedle obsáhlého vyjádření režisérova právního zástupce i prohlášení natočené na videozáznam. Strobelová došla k závěru, že akademie Polanského vyloučila právem, umožnila mu řádný proces a o vyloučení ho řádně informovala.

Polanski žije střídavě ve Francii a v Polsku. V roce 1977, po styku s nezletilou dívkou, uzavřel s prokuraturou dohodu, na jejímž základě si měl odsedět 90 dní. V cele však strávil 42 dní, načež utekl do Evropy v obavě, že soud případ znovu otevře a dospěje k přísnějšímu verdiktu. V USA je považován za uprchlého, Polsko koncem roku 2016 odmítlo Polanského do Spojených států vydat.

Reklama

Související témata:

Doporučované