Hlavní obsah

Režisér Zvláštního vyšetřování: Po Citronovi se podíváme na Klausovu amnestii

 

Reklama

Seznam Zprávy odvysílaly první díl dokumentu Zvláštní vyšetřování, na kterém se podílejí investigativní reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík. Celý tento projekt režírují i Vít Klusák a Filip Remunda.

Článek

S Filipem Remundou jsme si ve studiu Seznam Zprávy povídali o zákulisí Zvláštního vyšetřování, unikátního pořadu, v němž poodhalujeme práci investigativních reportérů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka.

Proč jste do toho projektu vlastně s Vítem Klusákem šli?

No, zejména proto, že oba reportéry známe, setkali jsme se s nimi v minulosti a jejich práce si vážíme. Myslím si, že žánr investigativního pátrání je v české novinařině něco, co je doslova potřebné pro nás pro všechny. A vždycky jsem přemýšlel nad tím, že je škoda, že na investigativní práci není možná dostatek času nebo prostředků, tak jako tomu bývá mnohdy na Západě, kdy se jedné kauze jeden reportér nebo celý tým může věnovat i několik roků. U nás tomu tak bohužel není, ze známých důvodů. Mě osobně ten žánr zajímá a také mám důvěru v ty zmíněné dva reportéry.

Kde jste brali inspiraci? U nás moc podobných formátů není?

Je to pro nás výzva. Protože ne poprvé se s Vítem snažíme vyvinout, vytvořit něco, co nemá nějaký předobraz. Co bychom mohli nějak kopírovat. Takže i v tomto případě se jako dokumentaristi, kteří si zkusili v rámci žánru dokumentárního filmu mnoho dokumentárních postupů, propojujeme s investigativci a chceme vytvořit něco, co by v sobě neslo to nejzajímavější z toho vyšetřování a to, co nás nejvíc baví na dokumentárním filmu. Pokoušíme se o takový průnik, fúzi, ale je to něco, co si budeme s každým dílem zkoušet. Pohybujeme se na tenkém ledě.

Už jsou natočené dva díly. Co vás nejvíce zatím zaujalo, nebo překvapilo během natáčení?

Je to pro nás pohled do tvůrčí kuchyně investigativních novinářů, v které jsme naprosto nebyli zabydleni. Ano, natáčeli jsme v redakcích rozhovory, i s Jiřím Kubíkem, nebo se Sabinou ten dokument, ale tady se snažíme vytvořit něco jako přímý přenos toho, jak oni na to jdou. Nahlížíme do jejich tvůrčí metody. A to, jaké oni mají neuvěřitelné množství kontaktů, informátorů a tak dále, je pro nás pochopitelně něco, co nás zajímá.

Snažíme se to do toho seriálu transformovat. A v neposlední řadě nás zajímá pozadí nikdy nedořešených kauz. Dneska se budeme snažit rozklíčovat pozadí Klausovy nedávné amnestie, což byla asi věc, která celou republiku šokovala. Klienti H-Systemu ztratili poslední šance na to, že by se někdy něco vyšetřilo, nebo že by své peníze kdy viděli zpátky, a týká se to samozřejmě i velkých hráčů, ředitelů, majitelů různých korporací atd. Je to téma, které před lety znamenalo mnoho, ztratilo se z předních stránek novin, ale přesto si myslím, že ty peníze, které jsou na to napojené, dále žijí, jsou v oběhu.

Reklama

Doporučované