Hlavní obsah

Říčanská radnice by podle soudu měla převést 90 bytů nájemníkům

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Říčanská radnice by měla podle nepravomocného rozhodnutí soudu převést zhruba 90 bytů ve třech domech nájemníkům za symbolickou stokorunu.

Článek

Vedení města má ale obavy, že se zastupitelé převodem vystaví odpovědnosti za škodu na majetku obce a mohou čelit trestnímu stíhání. Podle opozice by město nemělo převod oddalovat. Starosta Vladimír Kořen však namítl, že při převodu majetku v hodnotě stovek milionů korun je nutné postupovat s právní podporou. Řekl, že chce svolat mimořádné zastupitelstvo, které bude rozhodovat, zda se město proti rozsudku odvolá.

Převod byl dohodnutý před 20 lety. Město tehdy nemělo peníze na stavbu domu na Komenského náměstí a vybudovalo ho za finanční účasti zájemců o byty. Podle tehdejšího záměru jim měly být byty počátkem roku 2020 za 100 Kč převedeny. Právní kancelář najatá městem ale tvrdila, že smlouva o smlouvě budoucí je neplatná, protože záměr nebyl řádně zveřejněn.

Právníci doporučili zastupitelům byty nepřevádět s poukazem na to, že město by mělo postupovat s péčí řádného hospodáře. Radnice proto podala žalobu na určení platnosti smlouvy. Soud se však podle STAN přiklonil na stranu nájemníků. Město by se podle opozice proti rozsudku nemělo odvolávat a schválit převod bytů.

„Vedení města strká hlavu do písku, snaží se řešení maximálně oddálit, a chystá se odložit projednání aktuální situace bytů na Komenského náměstí na pozdější dobu,“ kritizoval radnici senátor a zastupitel za STAN Zdeněk Hraba. Kořen to odmítl a poukázal na to, že rozhodnutí soudu prvního stupně s odůvodněním ještě radnici nepřišlo. „Tak jaké zpomalení? Naopak nebývalým střetem zájmů je, že byty za sto korun mají být převedeny některým komunálním kandidátům STAN,“ dodal starosta.

Vedení města podle něj musí nejdříve počkat na písemné vyhotovení rozsudku. Poté uspořádá k záležitosti seminář a svolá mimořádné jednání zastupitelstva, které by mělo rozhodnout, zda se město proti rozsudku odvolá. Podle Kořena by se na tomto zasedání nemělo hlasovat podle stranického klíče, ale napříč zastupitelstvem.

Na výstavbu město získalo v roce 1997 účelovou dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj. Protože nemělo dost peněz, uzavřelo s nájemci smlouvy o půjčce financí, které si měli takzvaně odbydlet. V roce 2002 zastupitelstvo schválilo znění smluv budoucích o převodu bytů. Řádné smlouvy měly být uzavřeny k 1. lednu 2020.

Reklama

Doporučované