Hlavní obsah

Richtrovy boudy v Krkonoších získalo Policejní prezidium ČR

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Richtrovy boudy, které jsou dva roky mimo provoz, získalo Policejní prezidium. Areál bud nad Pecí pod Sněžkou včetně přilehlých pozemků, vybavení a lyžařských vleků předal policii Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Článek

Dosud boudy spravoval Národní pedagogický institut České republiky, pro který šlo o nepotřebný majetek. Část pozemků úřad převedl Krkonošskému národnímu parku. „Hodnota předávaného majetku přesahuje 155 milionů korun. Policejní prezidium využije areál Richtrových bud jako školicí středisko pro příslušníky bezpečnostních sborů,“ uvedla mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Michaela Tesařová.

Tzv. Richtrovky leží u frekventované turistické trasy z Pece pod Sněžkou na Výrovku, Luční boudu a další horské boudy na hřebenech Krkonoš. Areál tvoří dvě budovy - Richtrova a Červená bouda. Richtrova bouda má kapacitu 77 lůžek a je v ní i kuchyně, jídelna, školicí místnosti, sauna, lyžárna či restaurace. Vedlejší Červená bouda disponuje 29 lůžky. Součástí areálu je také víceúčelové hřiště, garáž a tři lyžařské vleky.

Místo, na němž se obě horské boudy nacházejí, je oblíbenou turistickou lokalitou. Richtrova bouda byla postavena před rokem 1911 a v letech 2000 až 2008 ji stát rekonstruoval. Červená bouda byla postavena v roce 1934 na místě původního domu a stavebně byla upravena v letech 1999 až 2000.

Richtrovy boudy sloužily před uzavřením hlavně jako školicí a rekreační středisko pro pedagogické pracovníky, pro školy v přírodě, lyžařské kurzy a výjezdní zasedání. Objekt je nyní uzavřen, správce v něm zajišťuje běžnou údržbu.

První zmínka o Richtrových boudách je z 80. let 18. století. Zpočátku šlo o letní boudy, kam horalé vyháněli stáda. Před první světovou válkou nahradila původní chalupu bouda s 50 lůžky v 18 pokojích. V roce 1938 objekt vyhořel, ale za války byl obnoven. V roce 1946 získala boudu Obchodní akademie Dr. Beneše z Prahy a v roce 1950 se stala majetkem tehdejšího Ministerstva školství, věd a umění.

Reklama

Doporučované