Hlavní obsah

Řídí klíčový rozpočtový výbor. Podnikání komunistické poslankyně připravilo stát o miliony

Krach firmy poslankyně Vostré připravil státní rozpočet o miliony korun.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Zkrachovalá firma SVM Drahelčice poslankyně Miloslavy Vostré ukončila činnost s 2,6milionovým nedoplatkem vůči finančnímu úřadu a správě sociálního zabezpečení.

Článek

Poslankyně KSČM Miloslava Vostrá čerstvě předsedá rozpočtovému výboru Sněmovny. Řídí tedy jednání důležitá pro sestavování výdajů a příjmů státního rozpočtu.

Český státní rozpočet přitom ale musel na příjmech v minulých letech odepsat přes 2,5 milionu korun, které mu na daních a sociálním pojištění měla odvést a neodvedla Vostré firma SVM Drahelčice. Společnost se zabývala komunálními a zemědělskými pracemi. Před lety ale zkrachovala a letos na jaře podle obchodního rejstříku přestala existovat.

Důvodem bylo její předlužení, tedy neschopnost udržet rovnováhu mezi vlastními výdaji a příjmy. Kvůli tomu upadla v roce 2013 do insolvence, kterou správce řešil konkurzem - konkrétně rozprodáním zemědělské techniky firmy.

Tím se získaly prostředky na přibližně polovinu pohledávky zajištěného věřitele - České spořitelny. Ti nezajištění - včetně pojišťoven a státních institucí - dostali o poznání méně. Jak vyplývá z později schváleného návrhu na tzv. rozvrh, byly tyto pohledávky umořeny z 5,15 %.

Finanční úřad tak místo dlužné částky 1,793 milionu dostal jen 92 249 korun. Státní správa sociálního zabezpečení se musela spokojit jen s 53 862 korunami namísto nárokovaného 1,047 milionu korun.

Je nutné poznamenat, že tento proces je v souladu s insolvenčním zákonem a nejedná se o nic nezákonného. Pouze o výsledek nepodařeného podnikání. K důvodům krachu firmy, kterou Vostrá vlastnila z pěti šestin, se poslankyně vyjádřit nechtěla. „Byla to špatná manažerská rozhodnutí jednatele,” řekla pouze Seznam Zprávám.

Jak poslankyně Vostrá vnímá krach svého podnikání vzhledem ke své nové roli, se podívejte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované