Hlavní obsah

Řídí ligu, přitom kul pikle s Berbrem a Rogozem. Linhart to nemíní osvětlit

Foto: Profimedia.cz

Na archivním snímku z roku 2014 vidíme Tomáše Linharta ještě jako kapitána chrudimského týmu. Dnes klubu z Chrudimi šéfuje.

Reklama

Tomáš Linhart je členem ligového výboru Ligové fotbalové asociace. Šéfuje fotbalové Chrudimi. Odmítá se však vyjádřit k odposlechům debat s Romanem Berbrem a Romanem Rogozem, jež vzbuzují podezření o možných manipulacích zápasů.

Článek

„Něco jsem pro to udělal, to znamená čtyři hráči, co měli hrát, nebudou hrát, ze základu. A dva, co budou zítra hrát, vědí, která bije, ale víš já, víc jsem to řešit nemohl, protože to by mě roz**dalo, jo? Takže tak to je.“

Tyhle věty Tomáše Linharta, šéfa druholigového chrudimského klubu, zachytily policejní odposlechy 6. června loňského roku před utkáním Slavoje Vyšehrad právě s MFK Chrudim. Policie měla napíchnutého Romana Rogoze, sportovního ředitele Vyšehradu.

Díky tomu také zjistila, že na inkriminovaném utkání Rogoz intenzivně pracoval. V případě vítězství svých barev nabízel rozhodčím Jiřímu Musilovi, Zdeňku Kovalovi a Miloši Vitnerovi částku ve výši 170 000 korun. Rogoz i jmenovaní sudí jsou nyní trestně stíháni, Tomáš Linhart nikoli, to je nutno zdůraznit.

Nicméně útržek jeho slov umožňuje výklad, že se snad mohl snažit o úmyslné personální oslabení svého týmu. Pro Seznam Zprávy se k tomu ovšem Linhart odmítl jakkoli vyjádřit.

Stejně jako ke svému telefonátu s Romanem Berbrem, ve kterém si po utkání s Jihlavou postěžoval, že od sudího Hanouska potřeboval pomoc, ale že to neklaplo.

O celém případu už jako první informoval v závěru minulého roku regionální Deník. Ten upozornil na to, že v utkání, o kterém je řeč, se v chrudimské sestavě neobjevil zejména obránce Hlavsa, také zkušený Janoušek, kapitán týmu Kesner. A klíčový útočník Vašulín šel do hry až poté, co uplynula 60. minuta utkání. „I v takto v uvozovkách oslabené sestavě jsme vyhráli 3:1 a udělali rázný krok k záchraně v soutěži,“ sdělil v té souvislosti Tomáš Linhart pro Deník. Žádné bližší vysvětlení k obsahu svého telefonátu s Rogozem ale neuvedl.

Do policejních materiálů, které Tomáše Linharta a jeho kontakty s Romanem Rogozem a Romanem Berbrem zmiňují, měl možnost nahlédnout i reportér Seznam Zpráv. Učinil tak po celé řadě pokusů Tomáše Linharta kontaktovat, ale funkcionář telefon nikdy nevzal a na opakované SMS ani jednou nezareagoval,.

Nakonec došlo k dohodě s mluvčím klubu Petrem Dejnožkou o zaslání otázek e-mailem. Za pár dní přišla po urgenci tato strohá odpověď: „Předseda klubu Tomáš Linhart nebude vaše dotazy jakkoliv komentovat, děkujeme za pochopení.“

Otázky směřovaly k pokusu objasnit význam útržků z jednotlivých telefonátů. Nebo k tomu, zda už Tomáše Linharta v této věci coby svědka kontaktovala policie. Anebo k tomu, jak celou věc vysvětlil v klubu. Všechny dotazy však zůstaly bez odpovědi.

Šéf LFA Svoboda: Nic o tom nevím

Loni v květnu si kluby zvolily Tomáše Linharta do ligového výboru, což je řídicí orgán Ligové fotbalové asociace, která má pod patronací profesionální soutěže, tedy I. a II. ligu. Ligový výbor je sedmičlenný, druhou ligu zastupují dvě osoby.

Ligový výbor pak stejně jako celou Ligovou fotbalovou asociaci řídí Dušan Svoboda. Když se ho reportér Seznam Zpráv zeptal, zda se v rámci ligového výboru nějak řešil obsah odposlechů Tomáše Linharta, odvětil: „Nic o tom nevím, na ligovém výboru jsme to neřešili.“

Jistě tedy bude užitečné nastínit vše, co víme o kontaktech Tomáše Linharta s Romanem Berbrem a Romanem Rogozem alias taťkou a synkem, jak se ti dva mezi sebou familiárně oslovovali.

Roman Berbr působil v uplynulých letech coby český místopředseda Fotbalové asociace ČR. Z funkce odstoupil poté, co jej policie loni v říjnu obvinila z korupce a defraudace. A z policejních materiálů unikají postupně na veřejnost drobné střípky, které naznačují, jak to v českém fotbalovém zákulisí v uplynulých letech chodilo.

Jakou roli v tom hrál a hraje Tomáš Linhart? Posuďte sami, sám se k tomu bohužel vyjádřit odmítá.

Epizodně zmiňuje Linharta 8. listopadu 2019 Roman Berbr, když si volá s Milošem Vitnerem, s rozhodčím, který je v této kauze s Berbrem, Rogozem a spol. také obviněn a trestně stíhán. Přesto nadále vykonává funkci sekretáře Ústeckého krajského fotbalového svazu.

Tehdy v listopadu byl Vitner coby asistent rozhodčího nominován k utkání Chrudim–Sokolov. Od Berbra dostal instrukci, že sudí nemají ublížit Sokolovu, ale že to nesmí říct Tomášovi. Podle výkladu policejního vyšetřovatele Tomáši Linhartovi, šéfovi chrudimského klubu.

Vitner na to Berbrovi odpovídá, že je mu to jasný. A Berbr ho k tomu, aby na svá slova nezapomněl, motivuje slovy, že jinak mu vypálí barák. A ať to tedy zařídí.

Chrudim mimochodem vyhrála zápas 1:0. Jak vidno, Berbr měl v zákulisí starost o větší počet klubů než jen Vyšehrad, kolem kterého se točí podstatná část dosavadního policejního vyšetřování. Záleželo mu patrně jak na Sokolovu, kde klub řídí Tomáš Provazník, nyní kandidát na předsedu Karlovarského KFS, tak i na Chrudimi, kde působí Tomáš Linhart.

Ve vzájemných duelech takových týmů si ale Náčelník, jak se Berbrovi přezdívalo, musel při instruktáži rozhodčích jednu stranu vybrat.

„Hodnej proti Asiatům. Ty jsi mi nerozuměl?“

O tom, že i Chrudim ležela Berbrovi na srdci, svědčí příběh ze září loňského roku. Před zápasem Chrudim–Jihlava telefonuje Berbr s rozhodčím Karlem Hanouskem, který má zápas řídit. Berbr mu vysvětluje, že na trávníku bude mít „hodného s Asiatama“.

Slovem Asiati označoval Berbr moravské kluby, rozhodčí či funkcionáře. Říše Berbrova vlivu se totiž rozprostírala zejména v Čechách, zatímco Morava si vůči Berbrově manipulativnosti snažila zachovávat autonomii, držela si odstup. To Berbra dráždilo, a proto Moravany s oblibou dehonestoval nálepkou Asiati.

Z toho tedy plyne, že za označením „hodnej“ se skrývá klub MFK Chrudim. Co to ale znamená, když řekl „hodnej“? Ten, co Berbra podporoval ve volbách? Nebo snad získával jeho přízeň i jinými způsoby a prostředky? I tyto nejasnosti bohužel Tomáš Linhart odmítl reportérovi Seznam Zpráv ozřejmit.

Chrudim v inkriminovaném utkání podlehla doma Jihlavě 1:2. A Linhart volal Berbrovi. K výkonu sudího Hanouska podle policejního materiálu Linhart uvedl, že nebyl vidět rozdíl mezi Čechami a Moravou, že Hanousek neudělal chybu. Ale on že potřeboval pomoct. „A to neklaplo.“

Sudí Hanousek tedy odřídil zápas podle pravidel, nepomohl „hodnýmu“ a nepoškodil „Asiaty“. A za to dostal od Berbra okamžitě „kartáč“. „No ty jsi mě jako nepochopil, když jsem s tebou mluvil? Oni mi pak volají a jsou nas*aný,“ vyjevil Berbr sudímu své rozčarování.

Karel Hanousek odvětil, že neví, co mu na to má říct.

„A dva vědí, která bije“

Okolnosti zápasu Vyšehrad–Chrudim 1:3 jsme už zmínili v úvodu článku. Před zápasem se Linhart ptá Rogoze, sportovního ředitele Vyšehradu, zda už má nominaci, patrně sudích, na neděli. Rogoz odpoví: „Nominace není tak důležitá jako ty.“

Den před utkáním, tedy 6. června, v telefonátu s Rogozem zazní už citované Linhartovy věty: „Něco jsem pro to udělal, to znamená čtyři hráči, co měli hrát, nebudou hrát, ze základu. A dva, co budou zítra hrát, vědí, která bije, ale víš já, víc jsem to řešit nemohl, protože to by mě roz**dalo, jo? Takže tak to je.“

Rogoz se ptá na složení chrudimské sestavy, Linhart mu odpovídá, že sestavu neví, jen vyjmenovává hráče, kteří nenastoupí.

Co na to Rogoz? „Děkuju moc, jsem vděčnej, vím, že mám k tobě teda tím pádem nějaký… nějaký věci, který bych měl v budoucnu nějak ti zase vrátit. OK, děkuju.“

Co ti dva spolu domlouvali? Zařídil snad nějak Linhart na Rogozovo přání oslabení vlastního týmu nebo ochotu některých domluvených chrudimských plejerů soupeři v utkání pomáhat? Co znamená, že „vědí, která bije“? Samozřejmě je možné, že Linhart před Rogozem hrál jen divadlo. Ale otázky položené reportérem Seznam Zpráv v této souvislosti bohužel taktéž odmítl zodpovědět.

Možná by mu je mohla položit Ligová fotbalová asociace, lépe řečeno členové ligového výboru, ve kterém Tomáš Linhart zasedá a druhou ligu reprezentuje.

Nezbývá než ještě dovyprávět příběh inkriminovaného zápasu Vyšehrad–Chrudim 1:3. V den utkání proběhla v lobby baru hotelu Pyramida v Praze pod Strahovem Rogozova schůzka s rozhodčími Jiřím Musilem, Zdeňkem Kovalem a Milošem Vitnerem.

„Musíme dnes vyhrávat o poločase, kluci, já pak nejsem schopen dávat tyhle situace,“ nahrála si policie Romana Rogoze. „Když vyhrajeme, tak dostanete 170 000. To je všechno. No já to musel přepočítat, kolik to je v těch zahraničních penězích, ale takhle to je.“

Ačkoli Chrudim nastoupila v neobvyklé sestavě, oslabena o několik hráčů, a přestože byli sudí takto namotivováni, vyhrála Chrudim 3:1.

Zklamaný Rogoz po utkání neopomněl hlavnímu sudímu Musilovi své výčitky sdělit: „Takhle málo jsem tě nikdy nezažil. Znal jsem tě jako většího bojovníka.“

Žádné peníze se tedy podle všeho nevyplácely, nicméně policejní vyšetřovatel došel k závěru, že úplatek byl nabídnut a neodmítnut. Od října jsou tedy Rogoz i trojice sudích z tohoto utkání trestně stíháni.

Reklama

Související témata:

Doporučované