Hlavní obsah

Řidič, který v Torontu zabíjel dodávkou, je obviněn z desetinásobné vraždy

Foto: Profimedia.cz

Alek Minassian.

Reklama

Kanadský premiér Justin Trudeau označil pondělní incident, při kterém muž v dodávce zabil v Torontu 10 lidí, za „absurdní útok” a „strašlivou tragédii”.

Článek

Pětadvacetiletý Alek Minassian, který v pondělí v Torontu najel dodávkou do chodců a deset jich zabil, si před soudem vyslechl obvinění z desetinásobné vraždy a z 13 pokusů o vraždu. Minassian, jenž zůstává ve vazbě, se k obviněním nevyjádřil, před soud opět předstoupí 10. května.

Minassian, který byl do soudní síně přiveden v poutech a v bílém vězeňském oděvu, podle agentury AP neprojevoval takřka žádné emoce. Soudce se ho dotázal na jméno a na to, zda rozumí zákazu kontaktovat kohokoliv z přeživších.

K obviněním se Minassian, jenž podle svého profilu na síti LinkedIn pochází z města Richmod Hill v kanadské provincii Ontario, odmítl vyjádřit, nehovořil ani o motivu, který vyšetřovatelé stále objasňují.

Podívejte se, jak se k tragédii vyjádřil kanadský premiér Justin Trudeau.Video: AP

Absurdní útok, odsoudil incident kanadský premiér

„Události, ke kterým včera v Torontu došlo, byly absurdním útokem a strašlivou tragédií. Jménem všech Kanaďanů vyjadřuji nejhlubší a upřímnou soustrast všem blízkým těch, již byli zabiti, přejeme plné uzdravení těm, kteří byli zraněni, a stojíme při rodinách a přátelích obětí,” začal svoje vyjádření pro média v hlavním městě Ottawě kanadský premiér Justin Trudeau.

„Mluvím za nás za všechny, když děkuji prvním z těch, kteří zareagovali přímo na místě. Zvládli tuto extrémně složitou situaci v profesionálním jednání a s odvahou. Čelili nebezpečí bez chvíle zaváhání a není pochyb o tom, že právě jejich kuráž zachraňovala životy a předcházela dalším zraněním. Celá torontská komunita projevila, čelíc této tragédii, sílu a odhodlání. Všichni Kanaďané stojí dnes za vámi,” projevil premiér své díky všem, kteří u incidentu zasahovali.

Nakonec zmínil také výbornou spolupráci policejních složek s vládními orgány při vypořádání se s touto situací. Přislíbil také jejich pokračující, intenzivní kooperaci pro zajištění bezpečí všech Kanaďanů.

Pondělní útok v Torontu má deset obětí. Patnáct lidí bylo vážně zraněno, když pronajatá dodávka najela na chodník na Yonge Street a Finch Avenue přibližně v 19:30 hodin našeho času. Policie vzala pětadvacetiletého řidiče Aleka Minassiana do vazby a případ stále vyšetřuje, předpoklady však ukazují na úmyslný čin.

Reklama

Doporučované