Hlavní obsah

Záběry průběhu možného teroristického útoku: Řidič najel do chodců a zátarasu před britským parlamentem

Na místě momentálně zasahuje mnoho policistů, kteří parlament uzavřeli. Video: Jan Marek, twitter.com/VinnyMcAv, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Případ muže, který vrazil autem do bezpečnostní bariéry před britským parlamentem, se zatím šetří jako silniční nehoda. Několik lidí u srážky utrpělo zranění. Řidič je ve vazbě a je podezřelý z trestného činu terorismu.

Článek

Zhruba desítka zasahujících ozbrojených strážců auto po nárazu do bariéry obklopila a vyvedla z něj muže v černém oblečení. Kolem parlamentu byl rychle vytvořen kordon a na místě bylo vidět velké množství policistů. Parlament a všechny vstupy k němu jsou uzavřeny. Při kolizi bylo zraněno několik chodců a skupinka cyklistů.

Ministr pro národní bezpečnost Ben Wallace serveru BBC oznámil, že muž měl britské občanství, ale pocházel z jiné země. Policie na základě jeho výpovědi prohledává tři domy ve městech Birmingham a Nottingham.

Zástupci Scotland Yardu uvedli, že zatkli přibližně třicetiletého muže, kterého převezli do vazby na stanici v jižním Londýně. Aktuálně je podezřelý z trestného činu terorismu.

Podle velitele protiteroristického oddělení Neila Basua zadržený nespolupracuje a MI5 ani protiteroristické oddělení o něm zatím nic neví. Stanice BBC ale ze svých zdrojů zjistila, že byl muž policii možná znám z minulosti.

„Ve vozidle nikdo jiný nebyl. Auto jsme ponechali na místě a stále ho ohledáváme, žádné zbraně jsme nicméně na místě činu nenalezli,” prohlásilo velitelství Scotland Yardu.

Policie znovu otevřela stanici londýnského metra Westminster, jež byla kvůli útoku zavřena. Dále potvrdila, že uvolňuje zátarasy z širokého okolí Westminsteru, ulice Abingdon, ve které došlo k útoku, však zůstane i nadále hlídána.

Letecké záběry, zranění cyklisté, zasahující záchranáři a uzavírání oblasti policií.Video: Jan Marek, AP, Reuters

Také starosta Londýna Sadiq Khan potvrdil, že policie případ vyšetřuje jako teroristický čin. S vyšetřovateli se kvůli přehledu spojil krátce po incidentu. Napsal to na svém Twitteru. Podle serveru BBC Khan uvedl, že v několika následujících dnech budou obyvatelé a návštěvníci Londýna vídat více policistů, protože dojde k posílení bezpečnostních hlídek.

Vládní kabinet pro nouzové záležitosti (COBR) oznámil, že se ve dvě hodiny odpoledne bude konat jeho schůze a následná diskuze nad možným teroristickým činem.

Sejít se mají vedoucí odpovědných úřadů. Premiérka Theresa Mayová je podle médií na dovolené, vyjádřila nicméně své díky zasahujícím složkám a podporu zraněným.

Britské sdělovací prostředky uvádějí, že policisté rozšířili zatarasenou zónu. Automobil útočníka, stříbrný Ford Fiesta, stále zůstává na místě, policie již ale k budově parlamentu přistavila odtahový vůz. Oblast prohledávají i policejní psi.

Incident nyní vyšetřuje protiteroristické oddělení Metropolitní policie.

Podle svědků najel řidič do lidí úmyslně

Několik svědků však vypovědělo, že řidič najel do cyklistů čekajících na semaforu úmyslně, přičemž poté ještě zrychlil a ve velké rychlosti narazil do zátarasu.

„Podle mě to vypadalo záměrně. To auto najelo do zátarasu ve velké rychlosti. Šla jsem zrovna po chodníku na druhé straně silnice, když jsem uslyšela hluk a křik,” popisuje svoje svědectví nehody Ewalina Ochabová.

„Otočila jsem se a viděla to stříbrné auto, jak se řítí podél zábradlí k bariéře, chvíli možná už i jelo po chodníku,” dodává očitá svědkyně Ochabová. Vozidlo podle ní nemělo ani poznávací značku.

Jedna žena zůstává s vážnými zraněními v nemocnici

Londýnská ambulantní služba uvedla, že přímo na místě musela ihned ošetřit tři zraněné, přičemž dva následně převezla do nemocnice. Záchranáři i policie však vyloučili, že by byl kdokoliv v ohrožení života.

Hospitalizovaného muže již z nemocnice propustili. Podle Národní zdravotnické služby opravdu ani jeden z převezených neutrpěl „život ohrožující zranění”. Hospitalizovaná žena ale stále zůstává v nemocnici St. Mary v Paddingtonu ve východním Londýně.

K incidentu se vyjádřil také britský ministr obrany a americký prezident

„Tvrdá připomínka hrozeb, kterým musíme čelit, a nutnosti zůstávat v ostražitosti. Profesionalita Metropolitní policie se v tomto potvrdila rychlou a odvážnou reakcí na to, co vypadá jako surový a záměrný útok na britský parlament,” napsal na svém Twitteru ministr obrany Velké Británie Tobias Ellwood.

Prezident Spojených států amerických Donald Trump incident odsoudil se slovy, že teroristé jsou „šílená zvířata, se kterými je třeba nakládat tvrdě”.

Bývalý policejní velitel Peter Kirkham řekl stanici Sky News, že vzhledem k místu je případ nevyhnutelně vyšetřován jako útok.

„Je jisté, že při prvním pohledu se to nejevilo jako normální dopravní nehoda. Všechna svědectví poukazují na to, že šlo o úmysl,” uvádí Kirkham.

Podle něj auto samotné policie zřejmě nepovažuje za hrozbu, protože nechala v blízkosti se pohybovat příliš mnoho lidí.

„Kdyby si mysleli, že to byl nástroj (útoku), udělali by mnohem širší kordon,” vysvětluje bývalý policejní velitel.

Teroristé již v minulosti u parlamentu útočili

Loni v březnu najel Khalid Masood autem do chodců na Westminsterském mostě v blízkosti parlamentu a u budovy pak ubodal policistu. Celkem si tehdy atentát vyžádal pět obětí.

U parlamentu chtěl na policisty, vojáky nebo poslance útočit také Brit Khalid Ali, který v minulosti působil pět let v Afghánistánu. Letos byl odsouzen k doživotí.

Reklama

Doporučované