Hlavní obsah

Taxikář s pistolí v ruce. Uber zahájil vyšetřování, co se stalo v Praze

 

Reklama

Alternativní taxislužba Uber pozastavila „licenci" řidiči a zjišťuje, co se stalo během incidentu, v němž měla hrát roli plynová pistole.

Článek

Společnost Uber, která provozuje alternativní taxislužbu po Evropě, deaktivovala účet řidiče, který pro ni jezdí v Praze a na kterého si stěžoval muž, jehož podle svědectví taxikář ohrožoval plynovou pistolí.

Řidič Uberu se s rodinou zmíněného muže setkal v ulici na Nad Štolou na pražské Letné. „Řidič přijížděl z vedlejší ulice, měl nám dát přednost, ale málem nás naboural,” vypověděl pro Seznam Zprávy řidič auta, ve kterém jel společně se svou přítelkyní a čtyřměsíční dcerou. Muž tvrdí, že řidič Uberu potom začal do auta rodiny opakovaně najíždět. „Usměrňoval jsem ho, aby na nás netlačil, že mám v autě přítelkyni a malou dceru, ale v tu chvíli vytáhl pistoli a začal nám vyhrožovat,” uvedl muž, jehož identitu redakce zná, ale respektuje jeho přání kvůli obavám o bezpečnost, že chce zůstat v anonymitě.

Incident podle rodiny ukončila až zelená na semaforu, kdy oba řidiči odjeli.

Společnost Uber se začala celou situací zabývat, prozatím řidiči deaktivovala jeho účet. Použít chce i GPS, která má určit, zda-li řidič v uvedené době v místě incidentu skutečně byl.

„Nemáme zatím žádné informace o tomto incidentu, bezpečnost je naší nejvyšší prioritou, proto jsme v souladu s našimi postupy deaktivovali účet zmíněného řidiče," napsala redakci Ilona Grzywinska, manažerka komunikace Uberu pro střední a východní Evropu.

Hlavní roli v zmíněném incidentu hrál taxikář, který se o několik hodin dříve plynovou pistolí bránil napadení jiných pražských taxikářů. Tento konflikt se odehrál na pražské Florenci.

Foto: Jaroslav Brousil

Odstavené auto řidiče Uberu po útoku taxikářů

„Faktem zůstává, že jediná prokazatelná situace, kdy došlo k použití plynové pistole, byla sebeobranná reakce řidiče v situaci, kdy se bránil útoku jiných taxikářů," dodala mluvčí Uberu.

Tento konflikt se odehrál v noci z neděle na pondělí. Řidiči Uberu začal taxikář lepit na jeho SPZ samolepku kampaně taxikářů proti Uberu. Když řidič Uberu vylezl z auta, taxikář na něj začal pokřikovat, ať okamžitě vypadne. K incidentu se poté připojili nejméně další dva taxikáři, kteří začali do auta kopat a jeden z nich vytáhl proti řidiči pepřový sprej a elektrický paralyzér. Řidič Uberu sáhl do dveří svého auta, ze kterého vytáhl plynovou pistoli a slepým nábojem vystřelil do vzduchu. Taxikáři se rozutekli a řidič odjel. Následně byl zastaven policií a odvezen k výslechu.

Případ dále vyšetřuje policie.

Reklama

Související témata:

Doporučované