Hlavní obsah

Řidič za plachtou a na sedačkách plexiskla. Takto se cestuje na olympiádě

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Opatření proti covidu-19 v autobuse v Tokiu.

Reklama

Na olympiádě v Tokiu platí celá řada opatření proti koronaviru, a to nejen na stadionech nebo v hotelech. Každý zahraniční návštěvník narazí na opatření i během cestování.

Článek

Cizinci nesmí prvních 14 dní v Japonsku využívat městskou hromadnou dopravu. Proto jsou pro novináře a členy sportovních týmů připravené speciální autobusy nebo taxi, kterými je možné se po japonské metropoli pohybovat mezi hotelem a sportovišti.

Pokud si někdo vybere cestu autobusem, zástupce organizátorů doprovodí cizince z hotelu k zastávce, které je většinou velmi blízko. Při nástupu řidiči požadují, aby si každý dezinfikoval ruce, a když na to náhodou někdo zapomene, hned to řidič připomíná.

Většina japonských řidičů se sama velmi pečlivě chrání. Mají samozřejmě roušku, většinou i rukavice. Své místo si navíc ohraničí průhlednou plastovou zástěnou.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Průhledné desky z plexiskla na sedačkách v autobusu v Tokiu.

A tím opatření během cestování autobusem po Tokiu nekončí. Ve většině případů má člověk na sedadle před sebou desku z plexiskla, na níž je napsáno, ať cestující omezí mluvení. Na tomto příkladu se potvrzuje pověstná japonská pečlivost. Víc už snad ani vymyslet nejde.

Další možností pohybu po Tokiu je objednat si taxi přes dispečink, který zařídí auto určené pro převoz lidí kvůli olympiádě. Taxi lze zaplatit hotově, kartou nebo poukazy od pořadatelů. I taxikáři vyžadují, aby cestující dodržovali několik pravidel. Opět je nutné mít roušku, v autě by se nemělo jíst ani pít a v pokynech je také žádost, aby si cestující mezi sebou nepovídali.

Řidiči se navíc chrání stejně jako ti v autobusech. Kolem sebe mají hradbu z plexiskla. A jelikož většinou umí jen základní fráze v angličtině, tak se s cestujícími nebaví. Musí se jim ale přiznat, že jsou vždy velmi slušní, při příchodu se ukloní a vždy otevřou při nástupu dveře.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Pohled do vozu taxi na olympiádě v Tokiu.

Řidiči vždy před jízdou dezinfikují madla a plastové části auta. Japonci se koronaviru velmi obávají a situaci berou stále velmi vážně.

V Tokiu, které právě hostí letní olympijské hry, přibývají denně tisíce nakažených. V návaznosti na růst počtu případů nákazy se Japonsko rozhodlo prodloužit v Tokiu nouzový stav a rozšířit ho také na další oblasti včetně okolí hlavního města.

Nákaza se ale netýká pouze Japonců, pozitivní testy na koronavirus mají sportovci nebo členové jejich týmů.

Reklama

Doporučované