Hlavní obsah

Řidiči kamionů nepřijdou o práci, francouzským školákům zakážou mobily a Česko má opět nejnižší nezaměstnanost v EU

Den očima Petra Švihela.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Události posledního červencového dne, které zaznamenal reportér Seznamu Petr Švihel.

Článek

Vypadá to, že řidiči kamionů se do budoucna nemusí bát o svoji práci. Společnost Uber, která je známá především jako alternativa k taxislužbě, se rozhodla ukončit vývoj samořízených nákladních automobilů. Doufá, že když napne síly jenom na osobní vozy, tak rychleji dospěje k výsledku.

Léto je v polovině, proto je čas si shrnout, jak se daří na českých polích: V Olomouckém kraji je zhruba o deset procent nižší výnos obilí než loni. Mají ale skoro sklizeno. Naopak v Karlovarském kraji jsou stále spíš na začátku. Jihočeští zemědělci se činili. Hlásí o osm procent vyšší výnos obilovin než v loňském roce. A ve Zlínském kraji už také finišují, i přes sucha tam bude sklizeň lepší než minulý rok.

Zákaz mobilních telefonů, tabletů i chytrých hodinek ve školách, které žáci navštěvují zhruba do patnácti let. Tak zní nově schválený francouzský zákon. Školáci se po prázdninách budou muset vypořádat s povinnou docházkou i abstinenčními příznaky.

S přehledem máme v Česku nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii. Eurostat vydal statistiku nezaměstnanosti za červen. Nejhůře jsou na tom v Řecku, kde je bez práce každý pátý člověk. Naopak v Česku už podle klasických pouček pracuje každý, kdo může. Míra nezaměstnanosti v České republice je pak 2,9 procenta.

Reklama

Doporučované