Hlavní obsah

Řidiči tankují na začátku prázdnin stále levněji, benzin se přiblížil 33 korunám

Řidiči na začátku prázdnin tankují stále levněji, benzin se přiblížil 33 korunám.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden znovu zlevnily. Průměrná cena benzinu klesla o 12 haléřů na 33,02 Kč/l, nafta zlevnila o devět haléřů na 32,12 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Současné ceny jsou na úrovni z přelomu dubna a května.

Článek

Paliva v Česku od poloviny února zdražovala, růst cen se zastavil na začátku června. Od té doby benzin i nafta zlevnily zhruba o 70 haléřů. Na začátku loňských prázdnin motoristé tankovali pohonné hmoty dráž, a to zhruba o 30 haléřů za litr.

„Pokles cen pohonných hmot bude pokračovat i v příštím týdnu. Důvodem je stále poměrně nízká cena ropy na světových trzích a také zhruba tříprocentní červnové oslabení dolaru vůči koruně, které snižuje korunovou cenu barelu ropy,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Nejdražší pohonné hmoty nadále nabízejí čerpací stanice v Praze. Benzin se v hlavním městě prodává v průměru za 33,58 koruny za litr, nafta tam stojí průměrně 32,91 koruny. Nejméně řidiči zaplatí za pohonné hmoty v Jihočeském kraji. Benzin se na jihu Čech prodává průměrně za 32,50 koruny za litr a nafta za 31,56 koruny.

Analytici k vývoji na trhu s ropou a pokračujícímu poklesu

Cenám ropy podle Kovandy přitom poměrně překvapivě nepomohla ani dohoda kartelu OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) a dalších klíčových ropných producentů v čele s Ruskem.

„Ti budou omezovat těžbu ropy i v druhé polovině roku a v prvním čtvrtletí roku 2020. Stávající limity těžby ropy prodloužili na vídeňském summitu počátkem týdne o dalších devět měsíců,“ dodal Kovanda.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček doplnil, že během července a srpna letošního roku budou ceny pohonných hmot v ČR dosahovat podobných úrovní jako ve stejném období loňského roku.

„Tehdy se průměrná cena benzinu pohybovala v rozmezí 33,17 až 33,45 koruny za litr. Nafta byla levnější a průměrně stála 32,32 až 32,60 koruny za litr,“ uvedl.

„Pokles cen pohonných hmot se i přes relativně nízkou cenu ropy chýlí ke konci a během prázdninových měsíců se řidiči musí připravit na zdražování,“ podotkl Křeček.

Situaci na trhu s ropou by podle Křečka kromě kartelu OPEC a jeho spojenců mohl ovlivnit vývoj kolem obchodních válek mezi Spojenými státy a Čínou. „V případě, že by se podařilo uzavřít příměří, lze očekávat, že by trhy výrazně vzrostly, což by katapultovalo vzhůru i cenu ropy. Naopak eskalace obchodních sporů by mohla současnou predikci opravit směrem dolů,“ dodal.

Reklama

Doporučované