Hlavní obsah

Řidiči už nebudou potřeba. V Las Vegas představili první samořídící taxi na světě

Alternativní taxislužba Lyft vyvinula první samořídící taxi na světěVideo: AP

 

Reklama

Americká společnost Lyft představila první samořídící taxi na prestižním veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas. Do roku 2021 plánuje tuto službu plně zavést v Singapuru.

Článek

Americké město Las Vegas je známé především jako město hazardu a spontánních svateb.

Nyní se tam však koná i největší veletrh spotřební elektroniky CES 2018. Při této příležitosti alternativní taxislužba Lyft, která v USA konkuruje Uberu, představila první samořídící taxi.

Na jeho výrobě se podílela společně s technologickou firmou Aptiv. Samořídící vozidlo je schopné vnímat okolní prostor z 360 stupňů a zaznamenávat všechny objekty kolem sebe. Řidič tedy není potřeba.

Jízdu v samořídícím taxi si uživatel Lyftu klasicky objedná přes aplikaci, kam také zadá cílovou destinaci. Tuto možnost lidé už moc dobře znají, doposud si však cílovou adresu musel do GPS následně zadat řidič. Nyní je adresa s aplikací propojená a vozidlo se na ni dopraví samo.

Ačkoli auto úspěšně prošlo několika testy, na předním sedadle je z důvodu bezpečnosti stále přítomný řidič. Ten však na jízdu pouze dohlíží. Jízdu v samořídícím taxi si mohou lidé během několikadenního veletrhu vyzkoušet.

Autonomní taxíky chce společnost uvést do provozu v roce 2021 v Singapuru.

Reklama

Související témata:

Doporučované