Hlavní obsah

Řidičům se otevřelo rychlejší a bezpečnější napojení Stříbra s D5

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Řidičům jedoucím ze Stříbra na dálnici D5 do Plzně nebo do Německa se otevřela nová 1,34 km dlouhá silnice za 96 milionů korun. Zaplatil ji většinově evropský program IROP.

Článek

Jde o rychlejší a bezpečnější napojení města a okolí, řekl ČTK Tomáš Doksanský z Regionální rozvojové agentury.

Po nové silnici mohou řidiči jezdit od pondělního večera. Je součástí krajské silnice II/230. „Jde zatím o první část toho zrychlení a propojení tachovského okresu na dálnici,“ řekl náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN). Podle něj jde o zkrácení a narovnání silnice, protože bývalé serpentiny v kopci byly nebezpečné a problematicky sjízdné hlavně v zimě. Stavební úpravy zajistí v první řadě zvýšení bezpečnosti provozu a zejména nákladní kamionové dopravy. Navazovat bude druhá etapa, jejíž projekt se teď dokončuje a která vyrovná hlavně zatáčky v lesních úsecích.

Směr je podle Doksanského silně frekventovaný a jezdí tam hodně nákladních vozidel. „Řidiči se teď vyhnou těm šíleným serpentinám, kde bylo velké převýšení a klouzalo to tam,“ uvedl. Dosavadní silnice byla velmi úzká, těsně nad prudkým srázem a bez svodidel. Často tam docházelo k nehodám, hlavně při předjíždění.

Nová silnice začíná pod Myším kopcem, vede přes pole a louky a dlouhá zatáčka končí před Stříbrem na silnici II/605, která vede z Plzně na Rozvadov až k hranicím. „Součástí je přeložka silnice II/230 v úseku Stříbro - lesní oblast Jirná v délce 1341 metrů, přeložka silnice II/605 přes 100 metrů a napojení úseků silnice II/605 a původní silnice II/230 na přeložku silnice dvěma stykovými křižovatkami,“ uvedl mluvčí kraje René Zeithaml.

Řidiči si musí dál pozor na změnu přednosti v jízdě. Hlavní silnicí se stal právě nový tah k D5, zatímco dosud to byla „stará chebská“ na Sytno a Plzeň. Vznikl tam i odbočovací pruh.

Reklama

Doporučované