Hlavní obsah

Řídil to přímo Putin, píší tři zpravodajské agentury k ruským zásahům do voleb

Putin nařídil kampaň na pomoc Trumpa, píše se ve zprávě tří zpravodajských agentur.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Na obvinění, že si ruský prezident objednal kampaň, která pošpinila Clintonovou a pomohla Trumpovi, Moskva zatím nereagovala.

Článek

Americké zpravodajské služby FBI, CIA a NSA zveřejnily část analýzy, kterou si nechal vypracovat dosluhující americký prezident Barack Obama a zabývá se tím, zda a jak se Rusko pokusilo zasáhnout do podzimních prezidentských voleb ve Státech.

Ze zprávy, která čítá čtrnáct stran a je určena pro veřejnost, podle zámořských médií jednoznačně vyplývá, že Moskva vedla komplexní kybernetickou kampaň s cílem volby ovlivnit ve prospěch Donalda Trumpa. A že ji nařídil přímo ruský prezident Vladimir Putin.

„Ruské zpravodajské služby podnikly kybernetické operace proti cílům spojeným s prezidentskými volbami v roce 2016. Byly mezi nimi i cíle spojené s oběma hlavními politickými stranami," píše se v rozboru. A dále: „Potvrzujeme, že vlivovou kampaň, jejímž cílem byly americké prezidentské volby, si objednal Vladimir Putin. A dále potvrzujeme, že ruská vláda jednoznačně preferovala jako kandidáta Donalda Trumpa. V tyto závěry máme vysokou důvěru."

Konkrétních důkazů ve zprávě mnoho není. Obsahuje několik obecných informací - například, že množství ruských aktivit na americké půdě bylo v posledním období mnohem větší než kdy dříve. A dále několik zásadních tvrzení. Zpravodajci našli konkrétní osoby, které jsou napojeny na ruskou vládu a poskytly stránce WikiLeaks tisíce hacknutých e-mailů vedení Demokratické strany a předsedy prezidentské kampaně Hillary Clintonové Johna Podesta.

Video: Spojené státy uvalily sankce Rusku za to, že se vměšovalo do amerických prezidentských voleb.

To, jak útok řízený Moskvou postupoval, se podle zpravodajců odvíjelo od úspěchu obou hlavních prezidentských kandidátů v kampani. „Když se Moskvě zdálo, že Clintonová nejspíš volby vyhraje, ruská kampaň se začala více zaměřovat na podkopání jejího budoucího prezidentství," uvádí se v dokumentu.

Kreml už v předchozích týdnech zásah do amerických voleb odmítl. A stejně doposud zněla i vyjádření toho, komu měli Rusové k prezidentskému křeslu dopomoci - Donalda Trumpa. Po schůzce se zpravodajci řekl, že žádný hackerský útok z Ruska, Číny či odjinud podle něj výsledek voleb neovlivnil. Vůbec poprvé však připustil, že se odehrát mohl. Pak jsou ovšem podle Trumpa na vině zpravodajci, protože se hackerským útokům nedostatečně brání.

Reklama

Doporučované