Hlavní obsah

Rihanna kvůli Kaepernickovi odmítla vystoupení při Super Bowlu, Maroon 5 ne a jsou terčem kritiky

Rihanna nevystoupí při Super Bowlu, postavila se za Kaepernicka.Video: Profimedia.cz, AP, Reuters

 

Reklama

Barbadoská zpěvačka Rihanna odmítla po vzoru svého kolegy rapera Jay-Z vystoupit v poločasové přestávce finále ligy amerického fotbalu.

Článek

Třicetiletá Rihanna se postavila na stranu bývalého quarterbacka San Francisca 49ers Colina Kaepernicka a odmítla nabídku vystupovat v poločasové show příštího Super Bowlu, který se odehraje v Atlantě. Místo zpěvačky nakonec padla volba na poprockovou kapelu Maroon 5.

Kaepernick si v předloňské sezoně klekl na jedno koleno při zpěvu státní hymny před zápasem, čímž vyjádřil tichý protest vůči policejní brutalitě na rasových menšinách. Svým počinem rozpoutal kampaň s názvem Take a knee (poklekni), jíž se v loňském ročníku NFL účastnila velká část hráčů, a dokonce i někteří trenéři. Kaepernick pak i vinou špatných výkonů v San Franciscu skončil, kvůli kontroverzi mu už ale žádný další tým NFL nedal šanci.

Rihanna tak nesouhlasí s politikou NFL, která hráčům tento typ tichého protestu od nové sezony zakazuje. Do celé situace se totiž vloni vložil i prezident Spojených států Donald Trump, který ligu vyzval k přísným trestům pro klečící hráče, již podle něj touto cestou pohrdají státními symboly a ozbrojenými složkami.

Loňské vystoupení v poločasu Super Bowlu, nejsledovanější sportovní události na světě, proto odmítl raper Jay-Z. Rovněž černošská zpěvačka Rihanna tak letos jde v jeho stopách a nabídku na poločasovou show smetla ze stolu.

Autorku celosvětově známých hitů Umbrella nebo Diamonds tak nahradí kapela Maroon 5. Amerika ale s touto variantou není příliš spokojena. Ne, že by se skupina kolem zpěváka Adama Levina netěšila za mořem popularitě, jde spíše o historické souvislosti. Příští Super Bowl hostí první únorovou neděli příštího roku Atlanta. Město s velkou tradicí hiphopové muziky.

Populární poprocková skupina nabídku na vystupování při Super Bowlu přijala. Může tak samozřejmě brzy očekávat otázky na vyjádření stanoviska v celém sporu NFL, Colina Kaepernicka a Donalda Trumpa.

Popularita a sledovanost zápasů Národní ligy amerického fotbalu vinou posledních kontroverzí mírně klesá. V loňské sezoně řada fanoušků dokonce pálila dresy svých týmů a distancovala se od ligy a její politiky.

Reklama

Doporučované