Hlavní obsah

Říhův výběr: Tohle jsou oni, nejodolnější ze všech. Zažijí Češi svůj zázrak na ledě?

Foto: Barbora Reichová / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Česká hokejová reprezentace v úterý odjede na mistrovství světa do Bratislavy. Trenér Miloš Říha s sebou bere pětadvacet hokejistů, dál ale bude čekat na možné posily ze zámoří.

Reklama

Představujeme vám tým pětadvaceti českých hokejistů, které trenér Miloš Říha nominoval na mistrovství světa v Bratislavě. To začíná už tento pátek.

Článek

Bez nadsázky se dá říct, že pro mistrovství světa v Bratislavě v kádru české hokejové reprezentace zbyli jen ti nejodolnější.

Trenér Miloš Říha si v přípravě na šampionát dlouho s hráči nebral servítky, dusil je vícefázovými tréninky a do poslední chvíle držel hokejisty v napětí, kdo z nich pojede na mistrovství světa. Dusnou atmosféru mezi sebou řešili i samotní hráči, nervozita se dala krájet. Trvat tohle celé déle a nebýt světový šampionát takhle blízko českým fanouškům, možná se z rodinných důvodů omluví hráčů víc.

Přesně o to ale Miloši Říhovi v přípravě prý šlo: Procedit sítem ty méně odolné kusy a vzít na turnaj jen ty z nich, kteří na něm hrát opravdu chtějí.

Příprava českého týmu trvala celkem 42 dní, Češi kromě náročného drilu odehráli také devět přípravných zápasů (s bilancí 7 výher a 2 porážky). Týmem proplula téměř padesátka hokejistů, z nichž reprezentační trenér bere na Slovensko jen pětadvacet.

V sestavě je rovných deset posil ze zámoří, co do jmen mají trenéři k dispozici jeden z nejsilnějších týmů za poslední léta. Podaří se hokejistům po sedmi letech z velké světové akce konečně přivézt medaili? To napoví příští dva týdny lítých hokejových bojů.

Mistrovství světa pro národní tým odstartuje v pátek jedním z nejtěžších zápasů v základní skupině – proti Švédsku.

Představujeme vám všech pětadvacet hokejistů, kteří budou trenérům pro start turnaje k dispozici.

Brankáři

Patrik Bartošák (Vítkovice)

Dlouhodobě nejlepší brankář tuzemské nejvyšší scény, který se od příští sezony v Třinci stane také nejlépe placeným hokejistou v Česku. Trenéři neurčili jedničku, o brankoviště se proto bude dělit s Jakubem Kovářem. Vzhledem k sobotní vychytané nule proti Švédsku ale logika velí jasně: Bartošák nejspíš šampionát v pátek proti stejnému soupeři i zahájí. V bitvě o klíčové zápasy má proto asi mírně navrch.

Jakub Kovář (Jekatěrinburg)

Jeden ze tří hokejistů v sestavě českého týmu, který pamatuje staré dávné medailové úspěchy (má bronz z MS 2011 a 2012). Na světovém šampionátu ale chytal naposledy před pěti lety. Letos má za sebou životní sezonu, ve které trhal brankářské rekordy KHL. A to i přesto, že se mu v listopadovém reprezentačním utkání v noze rozjel zánět a lékaři mu ji málem museli amputovat. Nominací na MS tak píše velký sportovní příběh. Své kvality nikomu prokazovat nemusí.

Šimon Hrubec (Třinec)

Napotřetí dovedl třinecké Oceláře k mistrovskému titulu a v létě se poprvé vydá na zahraniční angažmá. Do Bratislavy odcestuje jako gólman číslo tři a dost možná v dějišti turnaje nevydrží dlouho. Trenéři totiž potvrdili, že v případě vyřazení Colorada ze Stanley Cupu na MS přicestuje Pavel Francouz. Hrubec si tak v Bratislavě nejspíš jen zatrénuje. V dějišti turnaje ale může osobně jednat i se zástupci zahraničních klubů o své budoucnosti.

Obránci

Radko Gudas (Philadelphia)

Řízný bek, který umí shodit rukavice, rozdat rány, ale také velice rád podporuje útok. Už na turnaji v Brně ukázal, že do zápasů za národní tým dává úplně všechno. O jeho nominaci nebylo nejmenších pochyb. Aktuálně totiž mezi obránci patří mezi ty úplně nejlepší, jakými český hokej disponuje.

Filip Hronek (Detroit)

V jednadvaceti letech má kariéru před sebou, nejen v Detroitu ale moc dobře vědí, že v něm roste světový obránce. Ofenzivní bek, jakého český hokej od konce kariéry Marka Židlického nenašel. Hronek zazářil už na loňském světovém šampionátu, v letošní sezoně pak zaslouženě debutoval v NHL. Za Red Wings odehrál 46 zápasů se skvělou bilancí 23 bodů (5+18). Na MS bude pravděpodobně klíčovou postavou českých přesilovek.

Jan Rutta (Tampa Bay)

Výborný směrem dopředu, jistý je i v defenzivě. Šikovný obránce Jan Rutta patří mezi ty, jejichž výkony vylétly později. Osmadvacetiletý bek má za sebou dvě sezony v NHL. Tu letošní po výměně ze Chicaga zakončil v kádru Tampy Bay, se kterou nečekaně brzy vypadl už v prvním kole Stanley Cupu. Ve čtyřech zápasech si ale připsal dva body a přijel na sraz reprezentace s velkým sebevědomím. Pohodu mu navíc dodává i jistota. S Tampou totiž podepsal smlouvu i na příští sezonu.

David Sklenička (Laval/AHL)

Je jedním z plzeňských obránců, které si pro reprezentaci vypiplali předchozí trenéři Josef Jandač a Jaroslav Špaček. Šanci na mistrovství světa mu dali v jednadvaceti letech už loni a Sklenička nezklamal. V letošní sezoně neúspěšně bojoval o místo v prvním týmu Montrealu na jeho farmě v Lavalu. Patří mezi poctivé defenzivní beky.

Michal Moravčík (Plzeň)

Stejně jako Sklenička debutoval na šampionátu už loni a pak odešel na farmu Montrealu. Narozdíl od svého parťáka tam ale celou sezonu nevydržel a vrátil se domů do Plzně. V jejím dresu potvrdil, že umí podpořit i útok.

Jan Kolář (Chabarovsk)

Poctivý defenzivní bek a největší zkušenost české obrany, v níž je dlouholetou stálicí. Ve 32 letech jede na své čtvrté mistrovství světa. A zase se od něj budou vyžadovat zejména defenzivní povinnosti.

Petr Zámorský (Mountfield HK)

Hokejoví skauti v něm viděli mnohem větší talent, než jaký dokázal zatím naplno rozbalit. V šestadvaceti letech byl jedním z těch, kteří byli na hraně nominace. V domácí soutěži ale platí za výborného ofenzivního beka, vždyť v letošní sezoně nasbíral 38 bodů.

David Musil (Třinec)

Zřejmě největší překvapení v nominaci. Experti se pozastavovali nad tím, proč místo něj nedostal šanci dopředu mnohem šikovnější Jakub Krejčík. Musil je pro soupeře velice nepříjemný, nebojí se rozdávat rány a čistit brankoviště. V Bratislavě nejspíš bude na svou šanci čekat jako nehrající náhradník.

Útočníci

Jakub Voráček (Philadelphia)

Největší hvězda týmu, tahoun Philadelphie Flyers a nejlépe placený český hokejista současnosti. Voráček bude v Bratislavě kapitánem týmu, členem elitní formace a v devětadvaceti letech také jedním z týmových mazáků. Vždyť je také jediným mistrem světa na české soupisce, pevnou a velice důležitou součástí útoku české reprezentace totiž byl už ve Vídni 2010. V NHL skvělé výkony prokazuje stabilně, v letošní sezoně nastřílel 66 bodů.

Ondřej Palát (Tampa Bay)

Už šest sezon patří k ústředním postavám útoku jednoho z nejsilnějších týmů NHL. Ondřej Palát rozbalil kariéru v Tampě, kde je hojně využíván do všech herních příležitostí. Je skvělý do oslabení, často ale hrává také v elitní formaci se Stevenem Stamkosem. V Brně ukázal, že díky své rychlosti může být klidně největší českou útočnou zbraní. V osmadvaceti letech to bude přitom na MS jeho premiéra.

Michael Frolík (Calgary)

V jednatřiceti letech bude jedním z nejzkušenějších hráčů týmů, ostatně patří mezi tři hokejisty (Kovář, Voráček a on), kdo mají ve sbírce některou z medailí z mistrovství světa. Frolík si na mistrovství světa zahraje po dlouhých sedmi letech. Poslední čtyři sezony válí za Calgary, kde si plní převážně defenzivní povinnosti.

Jakub Vrána (Washington)

Ve třiadvaceti letech má za sebou tři sezony v NHL a ví, jaké to je vyhrát Stanley Cup. Reprezentační dres ale odchovanec Letců Letňany Jakub Vrána v pátek proti Švédsku oblékne úplně poprvé! V letošní sezoně NHL nastřílel 24 branek a trenéři na něj v Bratislavě budou hodně spoléhat. Experti se shodují, že kdyby v nadupaném útoku Capitals dostával více příležitostí, zářil by v nejlepší lize světa podobně jako jeho vrstevník David Pastrňák. Potvrdí to výborný bruslař na MS?

Dominik Simon (Pittsburgh)

Na mistrovství světa debutoval v Praze 2015 a jako benjamínek týmu zaujal skvělými šesti kanadskými body, díky kterým si v průběhu turnaje vysloužil i smlouvu s Pittsburghem Penguins. V reprezentaci se do té doby neukázal, v zámoří jde ale jeho kariéra nahoru. Letošní sezona byla jeho první kompletní v NHL. A v Penguins měl tu čest hrát často v elitní formaci se Sidney Crosbym. Technicky velice zdatný hokejista.

Dmitrij Jaškin (Washington)

Prakticky polovinu letošní sezony ve Washingtonu vysedával jako zdravý náhradník na tribuně, nevešel se do sestavy. Na reprezentačním kempu ale pookřál a podobně jako na MS minulý rok vypadá, že bude jedním ze stěžejních hráčů týmu. Nedocenitelný je především jeho důraz v brankovišti.

Filip Chytil (New York Rangers)

Také Filip Chytil má za sebou první kompletní sezonu NHL, nasbíral v ní 23 bodů. V pouhých devatenácti letech a v jednom z nejhorších týmů sezony to nebylo vůbec špatné. Díky skvělému bruslení z něj roste jeden z pílířů budoucích Rangers. Že na ledě vyniká pohybem, ostatně ukázal i v Brně, kde se postavil na centra velmi nepříjemné druhé formace. Jako nejmladší hráč týmu navíc není žádný otloukánek, vždyť hrál na mistrovství světa už loni.

Dominik Kubalík (Ambri Piotta)

Jeden z nejpoctivějších českých hokejistů, který v kariéře míří vzhůru postupnými kroky. V letošní sezoně ovládl kanadské bodování švýcarské ligy, kde byl vyhlášen i nejužitečnějším hráčem sezony. V reprezentaci sází góly pravidelně a díky velkému sebevědomí i rostoucím výkonům se má v příští sezoně stát pevnou součástí útoku Chicaga v NHL.

Podívejte se, jak to vypadá v Ambri. Hokejovém ráji, který Dominika Kubalíka odrazil směrem k NHL.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Jan Kovář (Plzeň)

V ruské Kontinentální lize superstar, v zámoří nedoceněný. Pokus o to prosadit se v Americe letos Kovářovi nevyšel, a tak se v průběhu sezony vrátil do Plzně. Extraliga je mu ale malá, proto nejspíš v příští sezoně zamíří do Švýcarska. V reprezentaci patří mezi stálice, je výborný na buly a do kombinace v přesilových hrách.

Robin Hanzl (Spartak Moskva)

Ve třiceti letech má za sebou dvě sezony v KHL, kde bude ve Spartaku pokračovat i příští rok. V Bratislavě nebude stěžejním hráčem týmu, nejspíš bude na hraně sestavy.

Michal Řepík (Podolsk)

V reprezentaci dostal poprvé šanci až pod Vladimírem Vůjtkem, od té doby za poslední čtyři roky nevynechal jedinou velkou akci. Umí skvěle plnit povinnosti i ve třetí/čtvrté formaci. Díky parádní střele z jedničky navíc může alternovat i na přesilovkách.

Tomáš Zohorna (Chabarovsk)

Ve výběrech Euro Hockey Tour je stálicí české ofenzivy i přesto, že už čtyři roky hraje hokej na Dálném východě v Chabarovsku. Pravděpodobně se bude prát o místo ve čtvrté formaci.

Hynek Zohorna (Lahti)

Leckoho svými výkony zaujal už v Brně, kde jako jeden z mála českých centrů neměl velké problémy na vhazování. V letošní sezoně dominoval ve finské lize a míří do KHL. Jede na své první mistrovství světa.

David Tomášek (Jyväskylä)

Pravděpodobně největší překvapení v nominaci. Agilní útočník v ní dostal přednost před Martinem Zaťovičem. S největší pravděpodobností také nebude hned ze startu turnaje zapsán na soupisku.

Reklama

Doporučované