Hlavní obsah

Říjnová data z průmyslu a stavebnictví varují

Foto: Pexels.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Průmyslová produkce v Česku v říjnu meziročně klesla o 0,4 procenta. Zároveň došlo k reálnému meziročnímu poklesu stavební produkce o 0,3 procenta.

Článek

Průmyslová výroba v Česku v říjnu meziročně klesla o tři procenta po zářijovém revidovaném růstu o 4,6 procenta. Letošní říjen měl o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně nižší o 0,4 procenta, oznámil dnes Český statistický úřad.

„Český průmysl je příliš orientovaný na automobilovou výrobu, která zažívá technologickou revoluci. V případě, že se nám nepodaří reflektovat nové trendy, hrozí, že jeden z hlavních motorů naší ekonomiky začne rezivět,“ komentoval data hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Nejméně se dařilo v odvětvích výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, výroba základních kovů a hutní zpracování kovů, výroba strojů a zařízení. Ukazuje se, že stabilitu tuzemské průmyslové výroby snižují nízká diverzifikace výroby a přílišná závislost na evropském trhu. „Průmysl dál zpomaluje. Navíc narazil na vysokou srovnávací základnu z loňského roku,“ uvedl pro ČTK ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

V říjnu se naopak meziročně lépe dařilo výrobcům elektrických zařízení.

V říjnu došlo také k reálnému meziročnímu poklesu stavební produkce o 0,3 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 0,2 procenta méně stavebních povolení. „Stavební produkce sice meziročně i meziměsíčně mírně klesla, ale v podstatě se udržela na vysoké úrovni z loňského října,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Velkým problémem na realitním trhu je nedostatek startovacích bytů v Praze a větších městech. Lidé s nízkými příjmy se musí připravit na situaci, kdy více než třetinu své mzdy budou vydávat za nájemné. Ceny nemovitostí a podmínky pro čerpání hypotečních úvěrů jim přitom neumožní pořídit si vlastní nemovitost.

„Stavební pozemky ve větších městech jsou natolik drahé, že znemožňují výstavbu levných startovacích bytů. Podstatná část mladých lidí si kvůli tomu nemůže dovolit koupit vlastní nemovitost a je nucena platit stále dražší nájmy,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Reklama

Související témata:

Doporučované