Hlavní obsah

Říkají mu šaman. Petr Pavlíček vydrží pět dní bez jídla i vody

Foto: Archiv Petra Pavlíčka, Seznam Zprávy

Říkají o mně, že jsem šaman. Možná tomu pomáhají dlouhé vlasy, podotýká Petr Pavlíček.

Reklama

Petr Pavlíček se zabývá ozdravnými účinky půstů. Zájemce o očistu a regeneraci provází dlouhými pobyty bez jídla. Mohou trvat týden, ale i 21 nebo 40 dní.

Článek

Půstům se Petr Pavlíček věnuje od roku 2007, kdy začal hledat informace na internetu a v knížkách. Jezdil také na přednášky k dlouholeté propagátorce půstů v Česku, doktorce Vilmě Partykové. „Hlavně jsem je ale zkoušel na sobě a viděl, že fungují. Jenom číst je málo,“ říká.

Seznam Zprávy ho zastihly na jednom z půstových pobytů. „Je nás tady komorní skupina sedmi lidí, to je ideální počet. Lokality střídáme, teď zrovna jsme v Moravském krasu,“ vysvětluje.

Půst, který držíte, je bez jídla, jenom o vodě?

Přesně tak. Držíme tady sedmidenní půst, který je ještě velice bezpečný a s celkem lehkým návratem. Už se ale musí dodržovat pravidla při jeho ukončení a pozvolném návratu k jídlu. Aby lidem nebylo zle. Sice by si v tuto chvíli ještě neublížili, ale mohli by si zbytečně přetížit některé orgány – játra, střeva, ledviny. Když se dodrží pozvolný návrat zpátky k jídlu, pokračují účinky detoxikace a regenerace organismu. A o to nám jde.

Petr Pavlíček (47)

Průvodce půstem a životním stylem, terapeut zejména se zaměřením na práce s různými formami strachu. Půsty jsou jeho koníček i práce, dříve působil jako manažer v automobilovém průmyslu.

Mezi jeho oblíbené lokality patří Šumava, Jizerské hory a Moravský kras. Rád se věnuje rybaření, práci na zahradě, lukostřelbě a šachům.

Foto: Archiv Petra Pavlíčka, Seznam Zprávy

Terapeut Petr Pavlíček.

Jak dlouho teď půst držíte?

Pátý den. Znamená to, že proces už je pěkně rozběhlý. Přešel počáteční nekomfort, jako je bolení hlavy nebo únava. Po čtvrtém dnu tělo přepnulo do půstu, už je to pohoda, žádný hlad, zase se vrátila dobrá energie. Teď je to zábava a dovolená. Užíváme si výlety, máme tady saunu i masáže.

„Byl jsem za blázna“

Kvůli čemu se k vám lidé na pobyty hlásí?

Každý má jinou motivaci. Někdo chce odpočívat a regenerovat, někdo má fyzické problémy po nemoci nebo po úrazu.

Dá se půstem uzdravovat?

Přijíždějí třeba lidé s vysokým tlakem, dá se všelicos. Řeknu to ale tak – slovo „uzdravovat“ oficiálně použít nemůžu, podobně jako se v Evropské unii nesmí napsat, že bylinky uzdravují. Hrozila by mi pokuta.

Vy jste začal kvůli svému zdraví?

Ano, já jsem se prostřednictvím půstů zbavil chronické bronchitidy a vysokého tlaku. Dříve jsem měl nadváhu, byl jsem také náchylnější k nemocem. Bral jsem léky na cholesterol, stříkal jsem si hormony do plic, bral jsem prášky na tlak. A toto všechno jsem vyrušil. Dnes léky nepoužívám, tlak mám 110 na 70.

Změna samozřejmě přichází nejen půstem, ale i zdravou stravou a další prací. Postupně mi přišlo, že si poznatky nechci nechat pro sebe. Tím se ukázalo, že půsty nefungují příznivě jenom na mě.

Jak vaše začátky vnímalo nejbližší okolí?

Samozřejmě že jsem byl divný a blázen. Když jsem se vyčistil a zhubl, byl jsem pro ně moc hubený. Pořád jsem slyšel, jak je to škodlivé. Měřím 180 centimetrů, vážím 71 kilo a můj BMI index je 21,5, tedy střed normálu. Časem mě ale lidé přestali komentovat.

Co už se považuje za půst? Dát si občas jeden den bez jídla?

Přesně tak. Ani se nedoporučuje začít rovnou třeba sedmidenním půstem. Pro někoho může být obtížný i ten jeden den. Člověk ale získává zkušenosti, půsty se dají pozvolna protáhnout na tři dny a pak pokračovat dál.

Sem na pobyt přijíždějí lidé, kteří už jsou zvyklí na kratší půsty nebo je na účast předem připravím. Tady si to vyzkouší v odloučení od rodiny a práce a díky podpoře skupiny to lehce zvládnou. Dokonce ani nemají hlad a mohou se tomu divit. V partě je to jednodušší než o samotě doma. Zvlášť když jsme v krásném prostředí.

Pro někoho může být obtížný i ten jeden den. Člověk ale získává zkušenosti, půsty se dají pozvolna protáhnout na tři dny a pak pokračovat dál.
Petr Pavlíček

Ptáte se na začátku kurzu svých klientů na zdraví? Řeknete někomu ne, protože to pro něj není vhodné?

Nemůže sem přijet anorektička, protože by půst chtěla využít na hubnutí a to je špatně. Nemůže sem jet ani člověk s nějakou nemocí, kdy by už byl půst kontraproduktivní – třeba kdyby si ve finální fázi rakoviny někdo myslel, že se půstem uzdraví. Půst by umírání v této fázi naopak zrychlil. Nemůže sem ani člověk, který bere léky, protože by na něj působily mnohem větší silou, což by mu mohlo ublížit.

Ke mně přicházejí lidé, kteří už jsou na půst připraveni. A pokud třeba někteří berou prášky na vysoký tlak nebo na štítnou žlázu, vysvětluju jim, proč by je během půstu brát neměli, ale že je na nich, jestli chtějí držet půst a léky během něj vypustit. Ze zkušenosti už poznám, kdy člověka zastavit, aby nevznikl problém.

Můžete říct příklad, kdy jste někomu ukončil půst?

Je to hlavně v případě štíhlých žen, které vydrží čtyři dny a pak je vracím, i kdyby chtěly pokračovat. Nemají totiž tuk, nemají energii. Říkám jim, že nezklamaly a že to není špatně, že to je jen trénink. Je přitom super, že půst funguje i obráceně. Pustí se do něj i ženy, které chtějí přibrat, protože půst není primárně na hubnutí, ale na srovnání těla. Nemohly přibrat třeba kvůli tomu, že měly přetížené orgány.

Nastal u vás nebo na vašem kurzu při dlouhém půstu zdravotní kolaps?

Nedělám dlouhodobé půsty pro veřejnost, pobyty jsou sedmidenní. Kolaps nenastal nikdy, ale někdy lidem dojde energie, když jdou třeba na malou túru. Proto chci, aby šli alespoň dva. Párkrát jsem pro někoho musel zajet autem. Upozorňuji všechny, aby na půstu dělali všeho méně, třeba i v té sauně.

Někdy lidem dojde energie, když jdou třeba na malou túru. Proto chci, aby šli alespoň dva.
Petr Pavlíček

Co třeba lidé s cukrovkou? Je pro ně vhodný půst?

Mohou na půst a už ho také mnozí drželi. Musí na to být ale připraveni. Cukrovkáře vedu nějakou dobu předem, děláme detox zeleninovými i ovocnými šťávami. Už tím se mohou snižovat dávky inzulinu nebo léků, které jako inzulin fungují. Člověk se ale musí chtít uzdravit sám, s tím vám nikdo jiný nepomůže.

Pět dní bez jídla i vody

Říkáte tím, že lidé až moc spoléhají na tabletky a nechtějí změnit životní styl, který se na jejich stavu podepisuje?

Člověk potřebuje změnit to, čím si ubližuje – zaměřit se na sebelásku, která mu chybí, a tak si ji nahrazuje nějak jinak. Třeba cukry, než se to jednoho dne zbortí. Tohle je třeba pochopit. Nemá ale smysl říkat to lidem, kteří chtějí mít vše jednoduché.

Jednou by podle vás mohli natočit další film Šarlatán. Viděl jste ten český film o známém léčiteli?

O mně zase říkají, že jsem šaman. Možná tomu pomáhají dlouhé vlasy. Jenže když si půst nevyzkoušíte, tak nevíte, jak funguje. Bojíte se, že si zničíte játra nebo že umřete po třech dnech bez vody, když držíte suchý půst. Já třeba vydržím bez jídla a vody pět dní. Když to ale někomu řeknu, lidé mají za to, že si vymýšlím. Teď vypadáte, že mi asi taky nevěříte.

Mám mezi známými lidi, kteří drželi třítýdenní i čtyřicetidenní půst jen o vodě. Lidský organismus zvládne hodně.

Provázím lidi i takovým dlouhým půstem, ale to většinou na dálku. Provázím jak jednadvacetidenním, tak i čtyřicetidenním půstem, kdo jak potřebuje a nechce být na to sám. Mám konzultace online i do zahraničí, třeba až do Austrálie.

Co se v těch dlouhých půstech děje s tělem?

První čtyři dny lidské tělo hubne zhruba kilo denně. Potom když se začne vypínat trávení, tak hubne půl kila za den. A od deseti dnů dál ubývá asi čtvrt kila. Na konci 21denního půstu už to je jenom 150 gramů denně. Dál už člověk nepozná, že hubne. Úbytek je kolem padesáti gramů denně, takže se stačí napít a váha je zpátky.

Nakolik mizí tuk a nakolik svaly?

Hlavně muži se bojí toho, že jim zmizí svaly. Půsty ale dělám přes deset let a svaly mi opravdu nemizí (vyhrnuje rukáv a zatíná ruku, na které se objevuje biceps). Svalů zmizí při desetidenním půstu asi půl kila, a to si ještě myslím, že to jsou jejich poškozené části. Tuk naopak mizí hodně.

Svalů zmizí při desetidenním půstu asi půl kila, a to si ještě myslím, že to jsou jejich poškozené části. Tuk naopak mizí hodně.
Petr Pavlíček

Jak je to u vás?

Mám sedm kilo tuku, což je deset procent mé váhy. Během dlouhého půstu mi ho zmizí třeba čtyři kila. Svalů mám 43 procent, což je kolem 30 kilo, a z toho mi zmizí jenom půl kila. Tělo ví, čemu má dávat přednost.

Když držím půst, musím samozřejmě dávat pozor na signály, jestli ho nemám ukončit. Nejde o rekordy. Jakmile zmizí tuk, začalo by tělo požírat svaly. Kdyby to člověk překonával, začalo by požírat orgány. Umřel by na požrání sebe samého. Tohle prostě nesmí dělat někdo, kdo neví, co dělá. Až má za sebou člověk kratší půsty, tak se může pustit do delších, protože vnímá, proč to má dělat. Dlouhodobé půsty už jsou totiž ozdravné do morku kostí. Nejenže pracují s vaším tělem, ale posouvají i vaši úroveň vědomí.

Myslíte změněné stavy vědomí?

Ne, to ne. Při dlouhodobém půstu se ale natolik otevřete, že se můžete trvale zbavit nějakého konkrétního strachu. Na základě toho člověk může uskutečnit dlouho odkládaný krok. Dokáže se rozvést, dokáže změnit práci. Najednou ztratí strach, aniž by věděl, jak je to možné. A může to být tím, že ztratil strach z hladu. Všechno funguje dost propojeně. Když indiáni nevěděli, co mají dělat, odešli na několik dní do lesa, nejedli, a když se vraceli, měli jasno.

Při dlouhodobém půstu se natolik otevřete, že se můžete trvale zbavit nějakého konkrétního strachu.
Petr Pavlíček

Dávají si tedy lidé půstovým pobytem víc vědomého času na sebe?

To je další věc. Je potřeba si dát čas na sebe a ideálně nic jiného nedělat. Když nic nedělám, dělám pro sebe paradoxně mnohdy nejvíc. A když u toho nejím, najednou si začnu uvědomovat, o čem je život, co je pro mě důležité. Nemusíte si nic vymýšlet, tohle jede samo.

Chtěl bych lidem říct, aby se půstu nebáli. Je to běžný proces v přírodě. Vždyť ho přirozeně drží člověk, když je mu zle. Najednou ví, že nemá jíst, že se má vyčistit přirozenou cestou. Lidé si ale většinou nenaslouchají, pořád se bojí, že když nebudou jíst, tak budou slabí. Do tří dnů bez jídla se ale nemusíte ničeho bát. Můžete bezpečně experimentovat a zjišťovat, jestli je to pro vás vhodné, nebo ne. Hlavně se ale můžete zbavit toho strachu.

Reklama

Doporučované