Hlavní obsah

Jaký je život LGBT lidí v různých státech Evropy? Česko ze srovnání nevychází dobře

Foto: Profimedia.cz

Homofobie v Evropě je stále výrazně přítomná.

Reklama

Článek

„Lesby a gayové nejsou lidé, ale ideologie, která ohrožuje naše děti. Je horší než bolševismus,“ prohlásil polský prezident Duda. Jaká je situace LGBT lidí i v dalších evropských státech? To vám přiblíží aktuální Checkpoint.

Za deset dní se v Polsku konají prezidentské volby a někteří z kandidátů v čele s prezidentem Dudou sáhli po nenávistných vyjádřeních jako po osvědčeném nástroji k mobilizaci voličů. „Vláda lidmi manipuluje a říká, že homosexualita je ideologie, že gayové jsou poslové této ideologie. Že jsou hrozbou pro rodinu, církev, katolickou víru,“ říká v Checkpointu varšavský radní Marek Szolc.

Ten se jako jeden z mála polských politiků otevřeně hlásí k LGBT komunitě. Za sebe však říká, že měl velké štěstí, protože vyrůstal ve Varšavě, navíc v otevřené rodině: „Žiju ve velmi bezpečné bublině, která mě roky chrání proti homofobii. Samozřejmě mám nějaké zkušenosti, sem tam člověk narazí na homofoba, nikdy to ale nebylo tak zlé. A když ano, měl jsem vedle sebe vždycky někoho, kdo se mě zastal. Mám prostě štěstí,“ říká Szolc.

Poměry v Evropě? Velmi různé

Homofobie ale samozřejmě není výhradně polská záležitost. Mezi evropskými státy ovšem existují značné rozdíly. Práva LGBT komunity sleduje a hodnotí nevládní organizace ILGA, která sestavuje pravidelný žebříček. Na té nejnižší příčce se tedy nachází Polsko, velmi nízko je ale také Lotyšsko, Maďarsko nebo Česká republika. Ta je na 21. příčce z 27.

Některé evropské země jsou ale naopak pionýry přijetí rozmanitosti. Nizozemsko jako první na světě zlegalizovalo stejnopohlavní sňatky už v roce 2001. Zatímco se v Česku o uzákonění instituce manželství skutečně pro všechny stále vedou spory, třeba převážně katolické Severní Irsko k takovému kroku přistoupilo letos v únoru.

„Myslím si, že protože mnoho LGBT lidí v Severním Irsku muselo dlouho čekat a bojovat za vlastně úplně základní lidské právo, bylo dosažení toho cíle o to krásnější. Dosažení rovnosti není cíl, je to cesta. Je to něco, o co nesmíme přestat bojovat a co si musíme strážit,“ říká v Checkpointu Gavin Boyd z LGBT organizace The Rainbow Project, která sídlí v severoirském Belfastu.

Aktuální epizodu podcastu Checkpoint o tom, jaká je situace pro LGBT lidi v Polsku i dalších evropských státech, si pusťte v přehrávači nahoře.

Checkpoint

Desetiminutovka o světovém dění s redaktorkami Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk). Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete zde, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky pište na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované