Hlavní obsah

Říkali mu Kalouskův dobrman, když pracoval pro stát. Teď ho vyšetřuje policie

 

Reklama

Vrchní státní zastupitelství obnovilo vyšetřování kroků arbitrážního experta Radka Šnábla z dob, kdy působil na ministerstvu financí.

Článek

Válka, kterou zažehl vynucený odchod experta na mezinárodní arbitráže Radka Šnábla z Ministerstva financí, pokračuje. Policie se totiž podle zjištění Seznamu musí vrátit k trestním oznámením, která na blízkého spolupracovníka exministra Miroslava Kalouska podávali lidé úřednického ministra Jana Fischera.

Šnábl ovšem vede i protiútok, když chystá žalobu právě na Fischera, který jej z úřadu sídlícího v Letenské 15 před třemi lety vyhodil.

Hned po výpovědi muže, který připravoval za stát obranu v miliardových mezinárodních sporech, zadal exministr Fischer prověrku hospodaření Šnáblem vedeného arbitrážního odboru. A jeho lidé pak na někdejšího vysoce postaveného úředníka podali dvě trestní oznámení.

Jedno popisovalo podezření ze zpronevěry státních peněz. Konkrétně vyčíslilo neoprávněně proplacené faktury z doby Šnáblova působení na 28 milionů korun. Ty inkasovaly externí právní firmy za poradenství v mnohamiliardových sporech se zahraničními investory.

Foto: ČTK

Exministr Jan Fischer vyhodil Šnábla z Ministerstva financí v srpnu 2013. O rok později soud označil výpověď za neplatnou.

Druhé pak vinilo Šnábla ze střetu zájmů, a to když arbitrážní odbor proplatil zhruba tři čtvrtě milionu za právní služby Šnáblově manželce Barboře. Ta ovšem v době, kdy spolupracovala s ministerstvem, byla ještě svobodná.

Policie případ odložila. Musí se jím ale znovu zabývat.

„K novému prošetření jí ho vrátilo Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ potvrdil Seznamu zdroj obeznámený s kauzou.

Sám Šnábl, který si pro svůj ostrý postup v arbitrážních řízeních vysloužil přezdívku „dobrman“, se nového prověřování neobává.

„Jednak jsem v té době faktury nepodepisoval. A jednak i v rámci soudního řízení, týkajícího se mého vyhazovu, které jsem vyhrál, byly tyto věci prověřované. Že se to vrací do hry v této chvíli, může mít podle mého jen dva důvody, a ty vám rozhodně říkat nebudu,“ sdělil Seznamu Šnábl, který byl v minulosti pravomocně odsouzen za účast na daňovém podvodu.

Jedním z důvodů by mohl být fakt, že Šnábl se dál živí arbitrážemi, ovšem tentokrát jako protivník státu. Radí například hazardnímu králi a senátorovi Ivu Valentovi, jehož firmy se se státem soudí o více než miliardu korun kvůli změnám legislativy povolující výherní automaty.

Foto: ČTK

Radek Šnábl hájil v mezinárodních arbitrážích zájmy státu. Dnes proti Česku pomáhá hazardnímu králi Ivu Valentovi

Podnět Vrchnímu státnímu zastupitelství k obnovení kauzy pak mohli dát také lidé svázaní s exministrem Fischerem. Na toho totiž Šnábl chystá od předloňska, kdy soud rozhodl ohledně neplatnosti jeho výpovědi, žalobu za poškození dobrého jména.

„K tomu vám teď ze zřejmých důvodů nebudu nic říkat,“ uvedl Šnábl.

Po vyhraném soudu v prosinci 2014 byl Šnábl ovšem sdílnější.

„Budu podávat žalobu na náhradu škody, kterou mi způsobil výroky, jimiž doprovázel dění kolem mé výpovědi, již mimochodem využil i v předvolební kampani. Budu chtít od Fischera uhradit příjmy, o něž jsem prokazatelně přišel právě kvůli jeho postupu okolo mé výpovědi. Půjde celkem o zhruba pět milionů,“ avizoval Šnábl.

Exministr Fischer, který se v mezičase stáhl z politiky i byznysu do důchodu, tehdy podle svého vyjádření vzal Šnáblův postup „na vědomí“.

Reklama

Doporučované