Hlavní obsah

„Říkáme jim terminátoři.” Loutky ze slavných filmů Jiřího Trnky se opraví a dostanou digitální podobu

„Nechceme, aby loutky skončily někde v zaprášené krabici pod postelí,” říká vnuk jiřího Trnky.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

Rodina Jiřího Trnky shání prostředky na opravu loutek z filmu Sen noci svatojánské. Všechny jsou teď v havarijním stavu. Podívejte se na video přímo z Trnkova domu.

Článek

„Hmota, která pokrývá kostru, se postupně rozpadá,” ukazuje Matyáš Trnka loutku elfa z filmu Sen noci svatojánské. „To je osud i moderních loutek. Dohrají a jdou do důchodu.“

S loutkami svého dědečka má ale jiné plány. Nejprve je chce rodina opravit. „Loutky opravujeme z vlastních zdrojů. Kromě toho samozřejmě žádáme o různé granty a také jsme připravili kampaň, kde nám mohou příznivci přispět,“ vypočítává Matyáš.

Pokud se to povede, poprvé by se restaurované loutky měly objevit na dosud největší retrospektivě Trnkovy tvorby u nás. Výstava se bude konat příští rok v kutnohorském GASKu. „Mým snem by bylo všechny loutky naskenovat a vytvořit virtuální 3D model. Dal by se využít k archivaci, ale i k tomu, že se pak k loutkám dostanou návštěvníci blíž. Budou si je moct přímo osahat.“

Dnešní děti totiž Trnkovy filmy tolik neznají. Nejen z toho důvodu rodina Jiřího Trnky připravila už před časem projekt s názvem Trnkova zahrada 2. Jde o multimediální výstavu, která byla poprvé k vidění v Plzní. Postupně se ale rozšiřuje a jeho nejnovější podoba bude právě na plánované výstavě.

Možnost, že by na základě digitálních 3D modelů vznikl v budoucnu třeba nový animovaný film, rodina odmítá. „Naším úkolem je hlavně střežit, aby dědictví po dědečkovi nikdo nezneužil,“ zdůrazňuje Matyáš Trnka.

Reportáž je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Kampaň Oživme loutky Jiřího Trnky najdete ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované