Hlavní obsah

Řím si došlápl na turisty, zakazuje procházky nahoře bez či svačiny u památek

Řím zakáže procházky nahoře bez nebo svačiny u fontány di Trevi.Video: Eva Soukeníková

 

Reklama

Řím nastavuje nová pravidla pro turisty. Nechce, aby se po italské metropoli procházeli muži bez svršků či aby se turisté při pití z pítek dotýkali rty nebo se koupali ve fontánách. Dále brojí proti „zámečkům lásky“, svačinám u známých památek a kufrům s kolečky.

Článek

Římu došla trpělivost s turisty. Italská metropole zaktualizovala seznam regulací, mezi které patří některé až z roku 1947.

Muži procházející se nyní po antickém městě bez svršků by měli být brzy minulostí. Zakázáno bude také koupání v kašnách či dotýkání se ústy hrdla fontány, když se z ní budou chtít lidé napít. V tomto případě britský server Telegraph doporučuje, aby turisté ucpali místo, odkud voda vytéká, a ta se místo toho začne drát ven strategicky umístěným otvorem pítka.

Na seznamu zákazů je i zamykání takzvaných „zámků lásky” na městské mosty a také jedení mastných svačin u těch nejvzácnějších památek, jako je třeba fontána di Trevi.

Tahání kufrů s kolečky po památce, jakou jsou Španělské schody, nyní také bude moci turisty dostat do nepříjemné situace. Utrum čeká také organizování takzvaných pub crawls, tedy tahu skupin mezi různými hospodami.

Zámečky lásky v Česku nechceme. Janek Rubeš a jeho štípačky v akci.Video: Seznam Zprávy

Regule nemíří pouze na turisty

Z centra města zmizí i překupníci takzvaných rychlých vstupenek, které mají turistům zaručit, že nebudou čekat ve frontě.

Na náměstích a ulicích už také nebudou lidé převlečení za římské centuriony s plastovými meči, kteří vybírali peníze za společnou fotografii. Ti stáli často například u Kolosea či fontány di Trevi.

V rámci nových pravidel je nově zakázáno i hraní na hudební nástroje v prostředcích veřejné dopravy. Podle Telegraphu míří toto omezení na skupinu Romů, kteří tímto způsobem volají po změně.

Za porušení se bude platit

Pokud nová pravidla turisté poruší, budou muset platit pokuty. Starostka Říma Virginia Raggiová řekla pro The Telegraph: „Řím vždycky bude vítat návštěvníky, to ale neznamená, že musíme tolerovat jejich špatné chování, které naše město ničí.”

Dodala, že upozorní ambasády, aby nová nařízení předaly svým občanům.

Řím následuje další italské město Benátky, které se rozhodly vychovávat turisty. Návštěvníci města jsou upozorněni, že nesmí plavat v kanálech, příliš dlouho stát na malých mostech, převlékat se na veřejnosti, zamykat zámečky, krmit ptáky nebo dělat přílišný hluk v noci a při odpolední siestě. Za to vše jim hrozí pokuta až 450 eur (asi 12 tisíc korun).

Reklama

Doporučované